Pomen za 13 srpskih rezervista održan u karlovačkoj pravoslavnoj crkvi

Srpsko narodno veće odustalo od komemoracije na Koranskom mostu. Tristotinak branitelja šetalo mostom i tako onemogućilo komemorativni skup.

koranski most SNV Komemoracija
Foto; Fesjbuk stranica Srpskog narodnog vijeća

Komemoracija za trinaestoricu srpskih rezervista ubijenih na Koranskom mostu koju je Srpsko narodno veće planiralo da održi 21. septembra odložena je zbog pritisaka i protesta hrvatskih branitelja. Da izbegne moguće incidente rukovodstvo SNV-a odlučilo je da komemoraciju i pomen za ubijene sunarodnjake održi u karlovačkoj pravoslavnoj crkvi. Liturgiju i parastos služio je prvi paroh karlovački Radoslav Anđelić.

Na komemoraciji se okupila rodbina ubijenih rezervista, kao i antiratni aktivisti i građani Karlovca. Za to vreme više stotina građana okupilo se na mestu zločina.

Nakon parastosa u Karlovcu, komemoracija žrtvama održana je na dva krnjačka groblja, Parunovac i Čatrnja. Rodbina stradalih nije dolazila u Karlovac već je parastos održan u manastiru Bogorodice trojeručice u Donjem Budačkom.

Dan uoči komemoracije javnosti se obratila potpredsednica SNV-a Aneta Vladimirov koja je rekla da je rat na području Korduna započeo kada su 4. avgusta 1991. godine iz zasede ubijena trojica hrvatskih policajaca iz Karlovca, Mile Butina, Joža Milčić i Zlatko Škrlac, dok su patrolirali pokraj naselja Budačka Rijeka, ali da se zločin koji se dogodio mesec i po dana kasnije time ipak ne može opravdati.

– Iste godine, 21. septembra u dva vojna vozila prevoženo je 25 pripadnika JNA iz kasarne Mekušje u kasarnu Centar u Karlovcu. Hrvatska policija je zaustavila vozila u blizini Koranskog mosta i naredila razoružavanje. Potom su vojnike bivše JNA razdvojili u dve grupe, na redovne i rezerviste. Redovni vojnici su odvedeni u policiju, a rezervisti na drugi kraj mosta. Od sedamnaestorice zarobljenih pripadnika rezervnog sastava, na licu mesta ubijena su trinaestorica: Savić Milić, Milovanović Slobodan, Babić Mile, Babić Nikola, Kozlina Božo, Peurača Mile, Bižić Vaso, Srdić Miloš, Lukač Milenko, Popović Nebojša, Gojković Svetozar, Komadina Zoran i Sipić Jovan. Trojica su se spasila skokom preko ograde mosta, a preživeo je samo jedan od četrnaestorice ostalih na mostu. Od četvorice preživelih, dvojica su ranjena – navela je Vladimirov ističući da komemoracija za žrtve na samom mestu zločina ili na mestima njihovog počinka nije postupak veličanja ratne politike već pre svega antiratni čin osude ratnohuškačkih politika.

Iz SNV-a su istakli da je takva politika dovela, ne samo do stradanja civila na svim stranama i od svih strana, nego i vojnih obveznika, koji su do izbijanja rata vodili živote u miru sa svojim susedima gradeći za sebe i svoje porodice kuće i dobre odnose.

– Osećaj dužnosti, sa kojim se zasigurno cela ta generacija muškaraca može poistovetiti, doveo ih je u poziciju da mobilisani uzmu puške u ruke odnosno u situaciju neposredne životne ugroženosti. Upravo su tako rezervisti završili na mostu na kojem su predali iste te puške u nadi da će taj čin biti dovoljan. Živeli bismo danas u mnogo boljem društvu da je čin predaje oružja tada i bilo kada tokom rata mogao jamčiti poštivanje pravila ratovanja. No, na svim su stranama ratni zarobljenici prolazili posebne torture bilo kroz zatočeništvo u logorima bilo tokom neposrednog terora. Raznovrsnost mučenja i zastrašivanja u ratu dobija svoj puni spektar i u tome do izražaja dolaze naročito oni kojima nasilje predstavlja sasvim prirodno okruženje – stoji u objavi koju potpisuje potpredsednica SNV-a.

Branitelji se okupili na mostu

Za brutalnu egzekuciju trinaestorice srpskih rezervista osuđen je i kaznu od četiri godine zatvora nakon dvadesetogodišnjeg suđenja odslužio pripadnih hrvatske specijalne policije Mihajlo Hrastov. Upravo u znak podrške Hrastovu na Koranskom mostu okupilo se više od 300 branitelja iz Karlovca i okoline gde su održali mirnu protestnu šetnju. Nameru SNV-a da na Koranskom mostu održe komemorativni skup shvatili su kao pokušaj izjednačavanja krivice kao i oživljavanje velikosrpke politike.

Među okupljenima je bio i saborski zastupnik i ratni komandant specijalne policije Željko Sačić koji je za medije izjavio kako je došao da podrži okupljene saborce da spreče, kako je rekao, velikosrpsku agresiju koja se sada provodi u miru.

– Sad bi ti poraženi četnički agresori javno žalovali. Zato se čitav hrvatski narod mora dići protiv toga. Političke dogovore između Pupovca i Plenkovića stavimo sa strane, ovo je naša istorija i ona mora biti definisana kako to hrvatski Ustav govori i kako piše u Deklaraciji o Domovinskom ratu i kako to naši heroji svedoče – rekao je Sačić i dodao da je u Hrvatskoj četništvo u ekstremističkom rastu pominjući šajkače u Vukovaru i Brđane na Baniji te istakao kako je Mihajlo Hrastov osuđen „u krajnje dvojbenom procesu“.

U ime organizatora protesta, predsednik karlovačkog Udruženja Specijalne jedinice policije „Grom“ Josip Slačanin, rekao je okupljenim medijima da je to skup „jedinstvene podrške Mihajlu Hrastovu koji je zaslužan što je Karlovac danas to što jeste“. Na protestu je bilo i građana koji su nosili zastave HOS-a.

Povodom godišnjice ubistva zarobljenih srpskih rezervista na Koranskom mostu saopštenjem se oglasila i Dokumenta – Centar za suočavanje s prošlošću, koja je upozorila da su tvrdnje kako su rezervisti pobijeni jer su pružili otpor netočne i zlonamerne što je potvrdio i Vrhovni sud Hrvatske. Iz Dokumente su za održavanje naredne, tridesete godišnjice, predložili dijalog koji bi trebao da uključi porodice ubijenih i sve trenutno suprotstavljene aktere u pronalaženje primerenog rešenja.