Pomoć starijim osobama na području Opštine Trpinja

Na teritoriji Opštine Trpinja započela je treća faza projekta „Zaželi bolji život u Opštini Trpinja” čija je vrednost 98 hiljada evra i finansira se iz Evropskog socijalnog fonda.

Maja Milanović 17.02.2023.
„Zaželi bolji život u Opštini Trpinja”

Projekat „Zaželi bolji život u Opštini Trpinja” sa realizacijom je započeo prvog februara i trajaće do 31. juna 2023. godine, a ovom prilikom zaposleno je 15 žena na radnom mestu radnica za pružanje pomoći i podrške starijim i nemoćnim osobama na području Opštine Trpinja. Ovim projektom obuhvaćeno je 108 krajnjih korisnika sa prebivalištem u mestima Trpinja, Vera, Bobota, Pačetin i Bršadin. Nosilac projekta je Udruženje „Treća životna dob” u partnerstvu sa Srpskim narodnim većem, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu pomoć.

Zaposlene žene starijim osobama pružaće korisnicima pomoć u održavanju higijene prostora u kojem žive, pomoć pri nabavljanju i pripremi hrane, nabavci i korišćenju lekova i plaćanju računa, naravno, a od velike pomoći i koristi su i druženje i razgovor sa njima. Na navedeni način će se omogućiti pristup tržištu rada za 15 žena ciljane skupine i osnažiti radni potencijal zapošljavanjem u lokalnoj zajednici te ujedno povećati kvaliteta života i socijalna uključenost starijih i nemoćnih osoba sa područja Opštine Trpinja.

U prostoru Doma kulture u Trpinji 10. februara održana je i javna tribina na kojoj je projekat predstavljen, a predstavili su ga predsednica udruženja Treća životna dob Biljana Todorčić, voditeljka projekta Snežana Vranješević, kao i predstavnik partnera na projektu Srpskog narodnog veća Miloš Miodragović koji ističe kako je upravo projekat „Zaželi” jedan od onih koji su na području Republike Hrvatske dali najbolje rezultate.

- Znamo koliko je danas za vreme globalne krize i inflacije važno svako radno mesto, pogotovo za jednu relativno malu opštinu, kakva je i opština Trpinja. Isto tako, ovim programom unapređuje se i briga o našim starijim sugrađanima, važno je da znaju da nisu sami i da postoje institucije koje vode brigu o njihovim potrebama – zaključio je Miodragović.