Pomozimo obnovu pravoslavnog hrama u Kninu

Blagoslovom episkopa dalmatinskog Nikodima pokrenuta je akcija za obnovu hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Kninu.

Vaska Radulović 02.11.2022.
hram Pokrova Presvete Bogorodice u Kninu

Knin je jedan od najstarijih gradova na području severne Dalmacije. Veliki vizantijski car i istoričar Konstantin Porfirogenit nedvosmisleno ga smešta u deveti vek pominjući ga u svom delu De administrando imperio pod imenom Tenen. Grad je u svojoj istoriji doživeo burne istorijske promene što je uticalo i na konfesionalnu strukturu, kako samog grada, tako i čitavog kraja. Upravo u tom gradu nalazi se jedna od najlepših pravoslavnih bogomolja u Dalmaciji - Crkva Pokrova Presvete Bogorodice.

Zalaganjem velikog vladike dalmatinskog Stefana Kneževića, hram je izgrađen u užem gradskom centru, da bi ga ovaj istinski pregalac na njivi Gospodnjoj osveštao davne 1866. godine. Hram Pokrova Presvete Bogorodice kroz istoriju je predstavljao utočište kninskim Srbima, budio duhovnu snagu da se nadvladaju sva životna iskušenja, sakupljao ih i okupljao pod svojim svodovima u najtežim vremenima, bio svedok njihovog života i opstanka onda kada je sve bilo lakše biti nego pravoslavni Srbin.

Brojne generacije Kninjana u njemu su krštene i venčavane, pred njegovim ikonostasom prvi put uputile svoje molitve Gospodu i baš tu, na tom mestu, mnogi od njih su pronašli utehu i spas za svoje ovozemaljske brige. Tako je bilo u prošlosti, tako je i danas. Koliko god da je pravoslavnih Srba u Kninu danas manje no ranije, ovaj svetionik pravoslavlja i danas je mesto sabiranja i okupljanja, mesto najradosnijih trenutaka i najsvečanije proslave velikih praznika.

"Ne smemo dozoviliti da crkva propada"

Koliko je hram bio potreban nama, toliko smo i mi potrebni njemu. Vremenske prilike, zub vremena i različiti uticaji doveli su do toga da je neophodno izvršiti obnovu i sanaciju hrama. Inicijativa za obnovu pokrenuta je pre izvesnog vremena, a blagoslovom episkopa dalmatinskog Nikodima dogovoreno je da se proces obnove odvija u nekoliko faza.

- Deo prve faze radova su geomehanička ispitivanja da se precizno utvrdi stanje ispod samog hrama. Potom bi se radio projekat za zaštitu crkve od oborinskih voda, jer čak ne postoji ni drenažni kanal i to je ono što je prioritetno. Radi se kameni pod i to je u završnoj fazi izvedbe. Nakon toga neophodno je zameniti kompletnu stolariju, jer je postojeća odavno dotrajala i pušta vodu u samu unutrašnjost. Hram je ograđen živom ogradom koja ujedno zaklanja njegov dobar deo i nije praktična za održavanje, pa ne bi bilo loše da se ta ograda ukloni i da se na njeno mesto postavi zaštitna ograda. Još jedna od stvari koja se drugima može činiti suvišna, ali nama ovde je neophodna jeste elektrifikacija zvona, jer mi u dosta slučajeva čak nemamo nekoga ko bi zvonima oglasio početak Bogosluženja. Ako uzmete u obzir okolnosti u ovim našim krajevima, posebno kada dođe zimski period pa manje ljudi dolazi u grad na Liturgiju, onda razumete zašto je to neophodno. Unutrašnjost hrama nije živopisana, ali to je nešto što iziskuje dosta novca i o čemu još uvek ne možemo ni razmišljati. Svaki taj detalj, svaki korak zahteva dobro urađen projekat, a tek nakon toga se može početi sa radovima. Iako sve to iziskuje mnogo materijalnih sredstava koje nemamo, ne smemo dozvoliti da nam crkva još više propada i zato smo odlučili da krenemo u sanaciju, verujući i uzdajući se u pomoć dobrih ljudi, moleći ih da zajedno sa nama učestvuju u očuvanju ove naše svetinje, a na nama je da radimo, da ih o svemu informišemo i da spisak priložnika za obnovu uredno i transparentno objavljujemo na našim stranica – kaže protojerej Milorad Đekanović, paroh kninski i arhijerejski namesnik kninsko-splitski.

Ovim putem kninska parohija poziva sav verni narod, sve ljude dobre volje da se uključe i pomognu obnovu hrama posvećenog Pokrovu Presvete Bogorodice, u slavu Božiju i na ponos vascelom pravoslavnom rodu, jer koliko god pravoslavna zajednica u Kninu danas bila malobrojna, naizgled slaba i marginalizovana, ona i dalje predstavlja istinitost reči Hristovih, koji je rekao: „Gde su dva ili tri sabrani u Ime Moje, onde sam i Ja među njima“.

Način uplate za obnovu hrama

Ime Banke: Erste banka

Svift kod: ESBCHR22

SPC CRKVENA OPĆINA KNIN

Žiro račun: 2402006-1100086049

Iban: HR9724020061100086049

OIB:34697646081 C.O