Ponovo zazvonila zvona u Čagliću

U Donjem Čagliću kod Lipika na sam dan hramovne slave 22. maja nakon mnogo godina ponovno su zazvonila zvona na crkvi Svetog Nikolaja.

Crkva Čaglić

Večernje Bogosluženje predvodio je protojerej – stavrofor Đorđe Teodorović koji je okupljenom narodu čestitao praznik i upoznao ga sa obnovom hrama i početkom rada zvona.

Zvona su popravljena i puštena u rad zahvaljujući pomoći Ivana Bošnjaka, državnog sekretara u Ministarstvu lokalne uprave vlade Republike Srbije, čija porodica i sama potiče iz Donjeg Čaglića.

– To je zavičaj moje majke i njenih petoro braće i sestara. Ne bih puno o tome da govorim, ja sam se samo na iskazanu želju i molbu potrudio da pomognem u najkraćem mogućem roku. Meni to lično znači, jer osećam potrebu da na neki način budem povezan sa svojim rodnim krajem i velika mi je čast što sam mogao da pomognem Donjem Čagliću, pravoslavnoj crkvi i velikom poslu i trudu koji pravoslavni sveštenici na čelu sa vladikom Jovanom Ćulibrkom ulažu vaskrsavajući srpstvo i srpski narod u zapadnoj Slavoniji – kaže za naš portal Ivan Bošnjak.

Večernjem bogosluženju u Donjem Čagliću prisustvovao je i zamenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović koji je pozvao i druge zemljake koji su u mogućnosti da pomognu i druge devastirane pravoslavne svetinje u ovom kraju.

– Ovo je lep primer pomoći zavičaju i naše ljude u rasejanju treba podsticati da se sete svog zavičaja i da daju doprinos obnovi crkava i uređenja grobalja jer to je u nekim našim selima jedino što još uvek svedoči o našem postojanju na ovim područjima. Neka se naši zemljaci jave našim sveštenicima ili političkim predstavnicima kako bismo uredili i obnovili ono što su nam preci ostavili – rekao je tom prilikom zamenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović.