Povezivanje osnovnih škola iz Trpinje i Bačke Palanke

Osnovna škola Trpinja krajem aprila ostvarila je saradnju sa Osnovnom školom Vuk Karadžić iz Bačke Palanke.

Srđan Sekulić 03.05.2023.
OŠ Trpinja

Kao plod saradnje osnovnih škola iz Trpinje i Bačke Palanke označen projekat pod nazivom „Dunav ne poznaje granice“, odobren od Ministarstva obrazovanja Republike Hrvatske.

- Naše nadležno ministarstvo je ove godine raspisalo niz javnih poziva na projekte na koje su se škole mogle javiti vezano za sufinansiranje. Mi smo se kao i prošlih godina javljali na pozive i dobili smo odobrenje za ovaj projekat koji nam je izuzetno bitan, a odnosi se na međugraničnu saradnju. Naravno da smo se mi odlučili za projekat koji je vezan za našu matičnu državu jer je to velika želja naših učenika i kolega jer neprekidno nastojimo ojačati tu našu vezu sa maticom. Odabrali smo školu koja nam je relativno blizu i kada se sam projekat završi mi planiramo da nastavimo tu saradnju. Radi se o jednoj velikoj školi koja će sigurno imati šta da nam pokaže, da nam pomogne i da poboljša kvalitet naše nastave – istakla je direktorka Osnovne škole Trpinja Vesna Vujić.

Program koji je upriličen u trpinjskom Domu kulture bio je vezan za tradiciju Trpinje i ovog dela Srema.

- Pripremili smo program koji je vezan za tradiciju, a opet ono što je vezano i za same projektne aktivnosti. Kroz ovaj program želimo da se bolje upoznamo iako smo relativno blizu, ali znamo da je Bačka Palanka gradska sredina i sigurno se drugačije i živi. Hteli smo da pokažemo bogatstvo naše tradicije, zato je i tema ovog programa bila tradicija i običaji Trpinje – naglasila je Vujić.

Najveća škola Bačke Palanke

U programu su bili uključeni samo učenici Osnovne škole Trpinja koja danas ima 85 učenika, dok sam projekat traje do kraja ove školske godine. Međutim, po rečima kako domaćina tako i gostiju, saradnja između dve škole mogla bi se nastaviti i nakon projektnih aktivnosti.

- Došli smo u školu u Trpinju povodom projekta koji je nama predstavljen sa ciljem povezivanja i prekograničnog povezivanja ovdašnje škole sa matičnom zemljom Srbijom. Kolege su ranije stupile u kontakt sa kolegama iz Trpinje i pre toga je obavljen jedan neformalni sastanak, a danas imamo i konkretnu saradnju sa ovim programom koji je danas priređen u Trpinji. Mi smo takođe doveli jednu grupu naše dece, a naravno očekujemo i posetu naših današnjih domaćina našoj školi negde tokom maja – rekla je direktorka OŠ Vuk Karadžić Ninoslava Pilipović Valter.

Školi iz Bačke Palanke ovo je prvi vid ovakve saradnje sa školama iz drugih država iako u planu i programu imaju i takvu vrstu aktivnosti.

- Nadamo se da nam je ovo samo početak jedne lepe saradnje. Dogovorili smo se sa kolegama iz Osnovne škole Trpinja da dođemo u posetu i upoznamo đake sa običajima i tradicijom kako naših đaka sa ovdašnjim običajima, tako i obrnuto kako bismo uspostavili jednu lepu saradnju među školama i među decom – istakla je profesor istorije u OŠ Vuk Karadžić Kajka Pavlović.

Osnovna škola Vuk Karadžić iz Bačke Palanke je najveća osnovna škola u toj opštini i trenutno ima 950 učenika, te 104 zaposlena radnika, a isto tako i dva isturena odeljenja u Neštinu i Viziću.

- Mehanizam u našoj školi je zaista ogroman i kada sam došla u školu u Trpinji prosto sam se odmorila jer je sve lepo, malo i spakovano za razliku od nas gde je jedna velika školska mašinerija, ali opet dobro funkcioniše – zaključila je direkotrka ove obrazovne ustanove iz Bačke Palanke.

Pomoć u realizaciji ovog programa osnovna škola iz Trpinje imala je i od KUD-a Mladost iz Trpinje kao i ovdašnjeg Udruženja žena.