Poziv porodicama da prijave svoje nestale u ratu

Poziv Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih i invalidnih osoba Protiv zaborava.

Srbi Hr 22.10.2021.
identifikacija posmrtnih ostataka

Početkom oktobra Ministarstvo hrvatskih branitelja je Udruženju Protiv zaborava uputilo poziv za učestvovanje i podršku akciji prikupljanja referentnih uzoraka za potrebe identifikacije osoba nestalih u ratu. Ovo Ministarstvo će uz pomoć Hrvatskog Crvenog krsta u budućem periodu prikupljati uzorke krvi od u ratu nestalih i smrtno stradalih članova porodica koji do sada nisu dali krv za identifikaciju metodom analize DNK ili su prikupljeni nedovoljni referentni uzorci.

Hrvatski Crveni krst će posetiti porodice nestalih i smrtno stradalih za koje su potrebni uzorci krvi. Ujedno, za osobe koje zbog bolesti ili drugih razloga nisu u mogućnosti da odu do mesta organizovanog uzimanja uzoraka, moguće je tražiti da ih u njihovom domu poseti mobilni medicinski tim. Isto tako je moguće, za osobe koje žive van Republike Hrvatske, da im se na kućnu adresu pošalje set za uzimanje uzoraka krvi koji će posle sa uzorkom krvi poslati Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Predsednica Udruženja Protiv zaborava Marica Šeatović u saopštenju poziva sve srodnike nestalih, kao i druge građane, da Ministarstvu hrvatskih branitelja prijave svoje nestale u ratu.

- U kontaktu s rodbinom nestalih primetili smo da su neki od njih prijavili nestanak još za vreme rata, ali samo policiji u mestu stanovanja, a nikad Upravi za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, pa tako njihovi srodnici nisu uvršteni u Knjigu osoba nestalih na području RH. Ujedno, rodbina stradalih se često žali na nedostatak povratnih informacija vezanih uz postupke traženja, ekshumacije, jer su pre puno godina podneli zahtev za traženje posmrtnih ostataka, koji je i danas bez odgovora. Nije zanemariv podatak da u mrtvačnicama ili spomen kosturnicama leži 911 osoba od kojih se smatra da je 13 odsto njih ubijeno do 1992. godine, 36 odsto 1995, a za ostale se ne zna ni kada su stradali. Mnogi od njih su ekshumirani iz pojedinačnih grobnica.

Zbog svega navedenog neophodno je ponoviti poziv srodnicima da traže svoje nestale, da se jave i dodatno testiraju, radi uzimanja DNA, ili da požurnicama zatraže informaciju u kojoj je fazi proces traženja njihovih srodnika – navodi se u saopštenju Udruženja protiv Zaborava