Pre 30 godina izbrisano je čitavo istočno područje Pakraca

U selima u okolini Pakraca prisetili se stradanja meštana pre 30 godina kao i logora Pakračka poljana.

Pakračka poljana

U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine grada Pakraca danas je održano sećanje na dan stradanja pakračkih sela 1991. i stradanje pakračana u logoru Pakračka poljana/Marino selo.

Hrvatska vojska ušla je 26.12.1991. u 20 pakračkih sela i tamo zatekla više od 50 civila starije životne dobi koje su taj dan ili u danima koji su usledili ubili. I dalje se traže nestali meštani sela koji su ostali u svojima domovima. U Gornjim Grahovljanima ubijeno je tada 16 meštana, u Kusonjima njih 12 i u Branešcima njih sedam. Na taj dan uništeno je gotovo sve u tih 20 sela. Srušene su škole, društveni domovi, trgovine, ugostiteljski objekti i druga infrastruktura pa se može reći da je na taj dan pre 30 godina i na taj način prestalo da postoji čitavo istočno područje Pakraca.

Venac u ime srpske zajednice Pakraca položili su ove godine kod spomenika u Gornjim Grahovljanima i kod Ribarske kolibe u Marinom selu zamenik županke Požeško-slavonske županije iz redova pripadnika srpske zajednice Nikola Ivanović, zamenica gradonačelnice Pakraca iz redova pripadnika srpske zajednice Mirsada Popović Damjanović, predsednik VSNM-a grada Pakraca Milan Kozlović i Ana Romanić ispred Gradske organizacije SDSS-a Pakrac i Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Lipik.