Pred početak školske godine iz Srbije stiglo 188 torbi za đake prvake

U Zajedničko veće opština stigla je pošiljka školskih torbi namenjenih đacima prvacima koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Slavko Bubalo 02.09.2020.
školske torbe ZVO portal

Pošiljka Vlade AP Vojvodina koja sadrži 188 đačkih torbi u Vukovar je dopremljena uz pomoć Crvenog krsta Novog Sada. Ovo je već treća godina zaredom da vlada severne srpske Autonomne pokrajine na ovaj način pomaže održavanje nastave na srpskom jeziku u školama na istoku Hrvatske.

- Vlada AP Vojvodine izdvojila je iz svog budžeta 3,4 miliona dinara kojima smo kupili radne sveske za sve učenike od prvog do petog razreda na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, odnosno po modelu „A”. To nije sve jer izdvojila je i dodatna sredstva za kupovinu ovih 188 đačkih torbi za sve naše đake prvake koji će od ponedeljka prvi put sesti u školske klupe. Ovo je već tradicionalna pomoć pokrajinske Vlade učenicima koji se ovde školuju na maternjem jeziku i to je još jedan dokaz da naša matična država brine za svoj narod u Hrvatskoj i da joj jako stalo da očuvamo naš nacionalni identitet – rekao je tokom preuzimanja pošiljke u Vukovaru predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Jeremić je naglasio da je pomoć pokrajinske vlade Vojvodine ove godine dvostruko veća.

- Prošle godine smo od Vlade AP Vojvodina za kupovinu radnih sveski dobili 1,7 miliona dinara, a ove godine ta pomoć je dvostruko veća. Dakle, uprkos svim finansijskim problemima koje su sve države imale zbog pojave koronavirusa pomoć nam nije uskraćena, nego je ona još i znatno veća. To nam je drago i želim da naš narod to zna. Školske torbe, radne sveske i školski pribor ćemo u ponedeljak 7. septembra podeliti našim učenicima i to će sigurno biti velika pomoć i za naše učenike i za njihove roditelje – istakao je Jeremić.

Zahvaljujući odličnoj saradnji sa vukovarskim Crvenim krstom pošiljka iz Novog Sada uprkos situaciji sa granicama stigla je u grad na Vuki bez većih poteškoća.

- Crveni krst Novog Sada obezbedio je kompletnu logističku podršku za realizaciju ove humanitarne pošiljke koja je donacija Fonda za prognana, raseljena i izbegla lica Autonomne pokrajine Vojvodine. Ovu aktivnost realizujemo od 2018. godine i nastojaćemo da ona postane tradicionalna. Iskazujem veliku zahvalnost Crvenom krstu Vukovara sa kojim smo napravili protokole za dostavljanje ove humanitarne pošiljke u Zajedničko veće opština u Vukovaru – rekao je sekretar novosadskog Crvenog krsta Dragan Lazić.

Dobru i uspešnu saradnju ističe i direktor vukovarskog Crvenog krsta Vlatko Glavaš.

- Drago mi je da se i na ovaj način možemo povezivati sa našim kolegama. Ova pošiljka poslužiće ovdašnjim đacima prvacima da se fino opreme za početak nove školske godine i nadam se da ćemo dobru saradnju sa Crvenim krstom Novog Sada nastaviti i dalje – naglasio je Glavaš.

U Zajedničkom veću opština ističu da će i ubuduće činiti sve što je u njihovoj moći da se povezuju sa svima koji žele da pomognu nastavu na srpskom jeziku na korist najmlađih pripadnika srpske zajednice u Republici Hrvatskoj.