Iz Vojvodine stigla sredstva za školske torbe i radne sveske

Učenici od prvog do petog razreda u nastavi na srpskom jeziku dobiće i ove godine besplatne radne sveske, a prvaci i besplatne školske torbe.

Duško Ćutilo Fond za pomoć izbeglim i raseljenim licima zajedničko veće opština
Potpisivanje ugovora između ZVO-a i Fonda za pomoć izbeglim i raseljenim licima.

Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine je i ove godine kroz Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima osigurala sredstva za kupovinu radnih sveski za učenike u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji koja pohađaju nastavu po modelu A, kao i za kupovinu školskih torbi za sve prvake koji u narednoj školskoj godini budu odabrali ovakav oblik nastave.

Ugovor o dodeli ovih sredstava su u Novom Sadu potpisali direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo i predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara Srđan Jeremić. Ukupan iznos sredstava je 3,4 miliona dinara što će biti dovoljno za navedene potrebe, a taj iznos je duplo veći nego prošle godine kada je Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima takođe sufinansirao kupovinu školskih torbi i radnih sveski.

– Od 2017. godine do danas za ovu svrhu je obezbeđeno 7,4 miliona dinara. Posebno mi je drago što smo u prilici da svake godine izdvojimo sve značajnija sredstva. Verujem da će ova praksa da se nastavi i u narednom periodu jer pokrajinska Vlada ima razumevanja za srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Drago mi je što na ovaj način možemo da pokažemo da kao institucija iz matične zemlje brinemo o Srbima sa druge strane granice – rekao je nakon potpisivanja ugovora Duško Ćutilo.

Prilikom potpisivanja ugovora između Fonda i Zajedničkog veća opština istaknuto je da sredstva koja za obrazovanje Srba u Hrvatskoj izdvaja matična država nikad nisu bila veća, a što je osnovni preduslov za očuvanje svake zajednice pa tako i srpske na ovim prostorima.

– Ovo je jedna tradicija u okviru koje pokrajinska Vlada zaista izlazi u susret mnogobrojnim projektima i zahtevima Zajedničkog veća opština. Mi smo molbu za ova sredstva uputili pre desetak dana i u roku od možda pet ili šest dana stigao je pozitivan odgovor. Evo nas već danas na potpisivanju ugovora i to dovoljno govori o tome koliko je ova institucija spremna da nam pomogne. Slobodno mogu da kažem da je takva saradnja i sa svim ostalim instancama vlasti u Republici Srbiji. Oni su okrenuti prema nama i rade na tome da se mi na tom području očuvamo zajedno sa svim našim elementima identiteta. U tom smislu i ovo je velika pomoć i nama, ali najviše našim roditeljima i učenicima – naglasio je ovom prilikom Srđan Jeremić.

Osim projekata u obrazovanju Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima pomaže i druge projekte od važnosti za srpsku zajednicu u Hrvatskoj.

– Obrazovanje je svakako značajan segment društva, a mi na ovaj način želimo da pružimo podršku mladima da imaju mogućnost da pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Osim ovog projekta, mi smo kroz godine podržavali i kulturne i medijske projekte Srba u Hrvatskoj. Podržali smo brojna kulturno-umetnička društva, a bili smo i domaćini brojnoj deci i mladima iz Republike Hrvatske. Mi želimo da ih povežemo sa društvima ovde, ali i da zajedno radimo sve što možemo na tome da očuvamo identitet srpskog naroda – istakao je Duško Ćutilo.

Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima osnovan je 2006. godine najviše zbog pružanja pomoći i obezbeđenja trajnog zbrinjavanja osoba koja imaju ovaj status i boravište ili prebivalište na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ova institucija najviše se bavi stambenim zbrinjavanjem izbeglica kao i pružanjem pomoći talentovanoj i darovitoj deci i studentima iz ove populacije.