Predavanje o pesnikinji Milici Stojadinović Srpkinji u Vukovaru

U okviru projekta Žene sa istoka koji je pokrenut početkom ove godine održan je drugi program posvećen jednoj znamenitoj Srpkinji.

Srđan Sekulić 07.02.2022.
Milica Stojadinović Srpkinja SKC Vukovar

Pesnikinju Milicu Stojadinović Srpkinju je članicama Udruženja žena „Jelica“ iz Vukovara u prostorijama Srpskog kulturnog centra predstavila profesorka srpskog jezika i književnosti Milica Šarčević Tunjić.

- Odabrala sam Milicu Stojadinović Srpkinju zato što je prilično zapostavljena i nije dovoljno proučavana u našoj književnosti. Kod nas u školi se ne obrađuju njene pesme, a koliko sam gledala čitanke iz Srbije tamo i rade po nešto. Doduše, ovo veče nije posvećeno poetici njenih pesama nego više nekim zanimljivostima iz njenog života, a zašto sam odabrala baš nju, to je prilično subjektivno, jer glavni razlog za to je Njegoš koji je meni na prvom mestu i zato onda i Milica Stojadinović Srpkinja. Naime, veza između nje i Njegoša je jedno predanje da je ona navodno rekao „Ja poeta, ona poeta, e da nisam vladika, eto knjeginje Crnoj Gori“. Međutim, kažem to je samo predanje, ali poznato je da su se oni dugo dopisivali, upoznali su se kod Karadžićevih u Beču gde joj je on poklonio i svoje izdanje Gorskog vijenca – istakla je Milica Šarčević Tunjić koja je svoje predavanje i predstavljanje znamenite pesnikinje upriličila na jedinstven i zanimljiv način.

- Razmišljala sam da pričam o njoj uopšte u trećem licu, ali pošto ovo predavanje nije naučnog karaktera, nego udruženju žena i smatrala sam da tim ženama predavanje treba da bude zanimljivo, da ga što bolje zapamte, onda sam odlučila da zamolim kolege iz KUD-a Sloga iz Vukovara da mi pozajme gradsku nošnju u koju sam se ja obukla i govorila o Milici u prvom licu, odnosno da sam ja ta Milica i da ću njima ispričati nešto o svom životu. Mislim da je to prisnije i da se bolje pamti.

Ambijent u funkciji predavanja

Sam ambijent, odnosno prostor u kojem je održano predavanje, uređeni su tako da što više približe duh vremena u kojem je živela i stvarala pesnikinja Milica Stojadinović Srpkinja.

- Druga radionica u okviru našeg projekta „Žene sa istoka“ podrazumevala je književno veče. Zajedničkom saradnjom sa Udruženjem žena „Jelica“ iz Vukovara pokušala sam da to upriličimo i da ovo veče bude u salonu, da bude deo nekadašnjeg života Milice Stojadinović Srpkinje, odnosno iz vremena u kojem je ona živela. Pokušali smo da istaknemo neke detalje iz njenog života kao i znamenite Srbe toga vremena ukomponovano sa predmetima koji su još više dočarali duh toga vremena – napomenula je koordinatorka projekta Svetlana Antić.

Isti program priređen je i u Markušici, a nakon Vukovara uslediće i u Negoslavcima, Borovu i Banovcima. Nakon ove radionice do kraja juna ove godine uslediće još tri programa.

- Projekti poput ovoga su najbolji pokazatelji potreba žena u ovim sredinama i okupiti stotinak žena u jednom projektu je izuzetno veliki broj. Putem ovog projekta žene će imati priliku da učestvuju u raznim radionicama i programima, ali i da se pre svega druže i da svoje slobodno vreme provode onako kako one žele – istakla je voditeljka projekta Biljana Pejić.

Projekat Žene sa istoka finansiran je od strane Srpskog narodnog veća, a realizuje ga koordinacija udruženja žena Vukovarsko – sremske županije. Radi se o udruženjima žena „Negoslavčanke“ iz Nekoslavaca, „Jelica“ iz Vukovara, „Zlatne ruke“ iz Markušice, „Banovčanske“ iz Šidskih Banovaca, te pododbor SKD „Prosvjeta“ iz Borova.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.