Prelazak sa stiha na aforizme

O osječkoj Prosvjeti promovisane „Čikine bockalice“, zbirka aforizama koju je napisao Milenko Vasiljević Čiko.

Srđan Sekulić 19.11.2019.
Milenko Vasiljević Čiko Osijek

Milenko Vasiljević Čiko u širim književnim krugovima, pogotovo među Srbima u Hrvatskoj, poznat je kao pesnik, a poslednjih nekoliko godina istakao se i kao aforističar.

Njegova druga zbirka aforizama pod nazivom „Čikine bockalice“ promovisana je u prostorijama osječke Prosvjete koja je ujedno i izdavač ove zbirke.

- Dosta kasno sam se pojavio sa aforizmima u javnosti, to je bila moja nekakva tajnost. Na drugim pesničkim susretima povodom Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u Borovu 1999. godine izgovorio sam nekoliko svojih aforizama, to se mnogima svidelo i sugerisano mi je da izdam svoju knjigu aforizama. S vremenom sam napisao više od 800 aforizama i razgovarao sam sa svojim prijateljem Nikolom Živkovićem da li bi bilo dobro da izdam svoju zbirku i on mi je dao podršku u tome. Tako sam 2014. godine izdao svoju prvu zbirku aforizama, a kasnije sam ih počeo pisati nešto intenzivnije i odlučio sam da ponovo izdam zbirku u kojoj sam ovaj put objavio 450 novih aforizama i uzeo sam još 50 iz prve zbirke za koje mislim da su aktuelni i da se rado čitaju – istakao je na promociji autor ove zbirke.

Malo danas ima onih koji pišu aforizme, a i oni koji ih pišu ne izlaze u javnost. Ovo je inače njegova deveta samostalna knjiga, a druga ove godine s obzirom da je nešto ranije izdao i zbirku pesama koju je posvetio svom rodnom kraju.

- Opšte je poznato da je Čiko talenat književni, da je to dokazao nizom godina kako stvara. Objavljivao je u Virovitičkom listu, a mi smo zajedno išli u osnovnu školu i već je tada pokazivao izuzetan talenat. Kasnije je počeo da piše i drame, eseje i on je kvalitetan autor koga je trebalo malo podžati da ostane u toj literaturi – naglasio je slavista Nikola Živković iz Belog Manastira koji je govorio i na samoj promociji, te pohvalio Vasiljevića ne samo kao dobrog pesnika, nego i kao dobrog pisca aforizama.

- On je kao pesnik stvarno emotivan, piše jako fino, međutim teško je napisati zbirku pesama jer tu mora proći više godina da neko objavi prvu zbirku zato što pesme ne mogu biti nejednake, one sve moraju biti kvalitetne. Sa druge strane aforizmi su živi i oni jako brzo idu kroz narod jer su to neke vrste poslovica. On se tu dobro snašao i podržavamo ga u njegovom radu očekujući da će na tom polju još nešto uraditi i izdati.

Promociji „Čikinih bockalica“ prisustvovalo je nekoliko desetina članova osječke Prosvjete, ali i drugih, a bio je ovo bio 17. održani program ovog Prosvjetinog pododbora ove godine.