Prijave za 4. “Festival ojkače” u Petrinji do 10. oktobra

Iz petrinjskog pododbora SKD "Prosvjeta" pozivaju na 4. Festival ojkače koji će biti održan ove jeseni.

Srbi Hr 30.09.2019.
Ojkača Petrinja otkazan festival ojkače

Poziv koji potpisuje predsednica SKD "Prosvjeta" pododbora Petrinja Mara Vilus prenosimo u celosti:

Poštovani čuvari tradicije i narodnog blaga, dragi prijatelji i entuzijasti!

Svjesni smo činjenice da se već desetljećima zanemaruje i zaboravlja izvornost i originalnost dvoglasnog pjevanja; zvanog OJKAČA, OJKALICA, ROZGALICA, ORZALICA, KANTALICA, GANGA i svi tradicionalni oblici arhaične pjesme, jednog od najstarijih oblika pjevanja sa područja Banije, Korduna, Like, Dalmacije i Sjevernozapadne Bosne – Potkozarja. Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta“ Zagreb, Pododbor Petrinja nastavlja organizaciju; Četvrtog Festivala "OJKAČE" u Petrinji 2019., pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, a koji ima za cilj da revitalizira najstariji oblik pjevanja naroda ovih krajeva, a to je pjesma zvana OJKAČA, ..., koju će učesnici Festivala nastaviti njegovati i čuvati, ali i poticati mlađe pjevače da se uključe u procese revitalizacije izvornog narodnog pjevanja.

Festival će biti takmičarskog karaktera, i to u dvije kategorije; prva kategorija novijeg pjevanja – pjevanje "na bas" i druga kategorija starog dvoglasnog pjevanja – ojkače, ojkalice, rozgalice, orzalice, kantalice, gange i svih tradicionalnih arhaičnih pjesma, kojima prijeti izumiranje, kao ugroženu nematerijalnu kulturnu baštinu na područjima Banije, Korduna, Like, Dalmacije, Sjevernozapadne Bosne (Potkozarja) i šire, kako bi stimulirali sve učesnike da čuvaju svoje narodno blago, ali i da ga njeguju i usavršavaju, a naročito mlađe izvođače, kojima je zadatak da nastave čuvanje kulturnog, etničkog, jezičnog i vjerskog identiteta.

Pjevačke grupe, kao nosioce tradicije, potiče se, da nastave praksu njegovanja svoje pjesme, prije svega, tako što Festival, toj praksi daje novi smisao. Takmičarski aspekt Festivala inicira pjevačke grupe da rade na usavršavanju svog izvođenja i da tom usavršavanju posvete više vremena.

Upoznavanje mlađih pjevača sa načinom izvođenja tradicionalnih arhaičnih pjesma, je prvi i osnovni korak, ka njenom očuvanju, samim tim i očuvanju kulturnog identiteta.

Bilježenje i arhiviranje zvučnog i video materijala, trajno potvrđuje postojanje kulturne tradicije na ovim prostorima.

Dragi prijatelji, entuzijasti kulture i tradicije, zadovoljstvo nam je da Vas obavijestimo da smo i ove godine nakon selektivnog izbora potencijalnih učesnika, izabrali Vaše Društvo i ovim putem Vam upućujemo poziv za Vaše učešće.

Svjesni činjenice da su kulturno umjetnička društva pravi čuvari historijski stečenog naslijeđa i jedini pravi prezentatori tradicionalnog znanja, i ove godine preuzeli smo inicijativu organizacije ovog Festivala, uz pomoć Centra za etnomuzikološke delatnosti iz Beograda.

I još jednom Vas pozivamo, da se prijavite i dadete svoj doprinos.

Za održavanje 4. Festivala "ojkače" u Petrinji 2019. i ove godine, naš projekt dobio je financijska sredstava iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2019. godinu, Vlade RH, preko Savjeta za nacionalne manjine, za programe ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina i uvršten je kao centralna manifestacija SKD „Prosvjete“, na području Republike Hrvatske, čime je potvrđen veliki značaj očuvanja, razvoja i nastavljanja njegovanja tradicije; najstarijeg oblika dvoglasnog pjevanja na ovim prostorima.

Ponudu za pravo učešća ste dobili nakon naše procjene i činjenice da u Vašem radu ima elemenata izvornosti i originalnosti, jednog od najstarijih oblika tradicionalnog pjevanja sa područja Banije, Korduna, Like, Dalmacije i Sjevernozapadne Bosne – Potkozarja, te Vas molimo i pozivamo da se u zadanom roku prijavite i informirate o detaljima neophodnim za Vaše učešće.

Očekujemo da Vašu potvrdu o učešću na „4. Festival OJKAČE u Petrinji 2019.“ dobijemo najkasnije do 10. oktobra 2019. godine.

Za sve dodatne informacije molimo da nas kontaktirate na telefon 00385 98 95 93 685 ili na adresu elektronske pošte: vilusm@gmail.com

„Sačuvajmo uspomenu na djetinjstvo, kraj đe smo rođeni, zavjet prađedova, jezik i krv što nam venama teče…, kako sutra ne bi crvenili pred potomcima svojim!“

PREDSJEDNICA
SKD „Prosvjeta“ Zagreb
Pododbor Petrinja
Mara Vilus