Provaljeno u petrinjski hram

Za sada nepoznate osobe provalile su u nedelju 26. februara u hram Svetog Spiridona čudotvorca u Petrinji pri čemu je počinjena i materijalna šteta.

Petrinja hram (1)
Foto: Parohija petrinjska

Nakon prijave provale, pripadnici Policijske uprave Petrinja obezbedili su prilaz hramu do dolaska policije koja je izvršila uviđaj, saopštili su iz petrinjske parohije na društvenim mrežama.

– Traje potraga za počiniocem koji je u nedelju 26. februara u ulici Brezje u Petrinji provalio u crkvu te ukrao dobrovoljne priloge vernika. Zbog ove teške krađe nadležnom državnom tužilaštvu biće podnešena prijava protiv nepoznatog počinioca – saopštili su jutros iz PU Sisačko-moslavačke.

Ovo je bio još jedan u nizu napada na petrinjski pravoslavni hram koji je u fazi izgradnje, a poslednji napad desio se u maju prošle godine, kada je mlađa muška osoba oskrnavila hram ispisavši ustaške simbole na ulaznim vratima i zidovima zvonika.

Izgradnja hrama Svetog Spiridona u Petrinji započela je pre nekoliko godina uz pomoć pokrajinske Vlade AP Vojvodine, Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Republike Srbije i dobrovoljnih priloga građana.

Podsećamo, na praznik svetog Spiridona 25. decembra 2021. godine služena je prva liturgija u ovom hramu nakon 30 godina. Prvi hram Svetog Spiridona u Petrinji izgrađen je 1785. godine, ali je porušen u Drugom svetskom ratu, dok je drugi hram, koji sagrađen je sagrađen 1976, srušen devedesetih godina.