Nakon 27 godina kreće izgradnja pravoslavne crkve u Petrinji

Na lokaciji crkve Svetog Spiridona koja je srušena 1991. godine gradiće se nova crkva za koju je grad Petrinja nedavno izdao građevinsku dozvolu.

Nikola Milojević 03.10.2018.
Crkva svetog spiridona Petrinja pravoslavlje spc

Nakon tri godine intezivnih razgovora i traženja rešenja za obnovu razorenog hrama Svetog Spiridona Čudotvorca, te izrade projektne dokumentacije ovih dana je od strane grada Petrinje konačno izdata građevinska dozvola kojom se dozvoljava izgradnja novog hrama na lokaciji prethodno uništenog 1991. godine – saopšteno je na stranicama Gornjokarlovačke eparhije.

U obaveštenju koje potpisuje paroh petrinjski protojerej Saša Umićević navodi se da ovoj parohiji pripada 55 gradskih i seoskih naseljenih mesta, a da je Petrinja jedno od retkih administrativnih i duhovnih sedišta ove Eparhije, ali su se, i pored te činjenice, do sada bogosluženja vršila u improvizovanoj kapeli u parohijskom domu.

- Nakon 27 godina, milošću Božijom, verni narod petrinjskog kraja ponovo će dobiti svoj sveti hram, koji mu oduvek pripada. Građevinska dozvola za izgradnju hrama predstavlja veliki iskorak, ali i početak puta, zbog čega vas pozivamo da u narednom periodu umnožimo molitve i udružimo snage kako bismo u što skorijem roku započeli radove na izgradnji petrinjske svetinje – piše protojerej Umićević.

Crkva nekoliko puta rušena

Prvi hram Svetog Spiridona izgrađen je 1785. godine u strogom centru grada. Iste godine hram je osvećen od strane episkopa Jovana Jovanovića. Po nalogu Ustaškog stana u Petrinji, a od strane zidarskog preduzetnika Cvetnića iz Župića, 1941. godine crkva je srušena. Rušenje je trajalo dugo, sve do kraja godine. Sa crkvom je nestao gotovo sav pokretni i nepokretni inventar.

Pedesetak metara dalje od prvobitnog hrama 1976. godine podignut je novi hram, koji je zatim srušen 1991. godine. Projekat za novi hram izradio je Projektni biro Srpske pravoslavne crkve iz Beograda. Tri godine kasnije započela je izgradnja trećeg hrama, ali su započeti radovi prekinuti 1995. godine, te su zidove hrama koji su do tada podignuti srušile petrinjske gradske vlasti buldožerima u aprilu 1997. godine.

S obzirom na to da je i ovaj hram uništen, preostali malobrojni vernici bili su prinuđeni da se sabiraju na svetim bogosluženjima u parohijskom domu, u kojem je nekadašnja dnevna soba preuređena i do danas vrši ulogu prostora za liturgije.

Područje grada Petrinje imalo je 1991. godine 35.565 stanovnika, od kojih je Srba bilo 15.969 ili 44,9 odsto. Sam grad Petrinja imao je oko 18.000 stanovnika od kojih je Srba bilo 45 odsto. Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine grad Petrinja imao je 24.671 stanovnika, a među njima se 2.710 izjasnilo kao pirpadnici srpske zajednice što čini 10,98 odsto od ukupnog broja stanovnika.