Prva liturgija u petrinjskom hramu nakon 30 godina

Nakon što su godinama služene u improvizovanim bogomoljama, u subotu 25.decembra služena je prva liturgija u novoobnovljenom hramu Svetog Spiridona u Petrinji.

Srbi Hr 28.12.2021.
prva liturgija u novoobnovljenom hramu Svetog Spiridona u Petrinji

Na praznik patrona petrinjskog hrama i grada Petrinje Svetog Spiridona Čudotvorca bilo je svečano u ovom banijskom mestu. Nakon 30 godina prvi put je služena liturgija u istoimenom hramu. Liturgijom je načalstvovao paroh kostajnički protoprezviter-stavrofor Slaviša Simaković uz sasluženje paroha glinskog prezvitera Gorana Kalamande i nadležnog paroha petrinjskog protoprezvitera Saše Umićevića.

- U prisustvu većeg broja vernog naroda iz Hrvatske, Srbije i rasejanja, uznete su molitve blagodarnosti za sva dobra kojima nas Gospod svakodnevno daruje, ali i na jednom posebnom daru, odnosno na novoizgrađenom hramu pod čijim svodovima se na početku prazničnog dana blagodatno evharistijski proslavi ime Trojednog Boga i svetog Spiridona Čudotvorca – rekao je paroh Saša Umićević.

Blagoslovom episkopa gornjokarlovačkog Gerasima u ovom hramu će se vršiti sva bogosluženja do okončanja obnove preostalih hramova petrinjske parohije stradalih u razornom zemljotresu krajem prošle godine.

- Služenjem prve svete liturgije obeležena su i dva tužna jubileja, 80 godina od rušenja prvog hrama Svetog Spiridona iz 1785. godine i 30 godina od miniranja drugog hrama iz 1976. godine, sećajući se tragičnih događaja ali i svih onih koji se ugradiše u ta dva sveta hrama. Neka bi dao Bog da se nazovemo dostojnim potomcima naših predaka, koji svojim životima, a mnogi od njih i mučeničkom končinom posvedočiše svoje pravoslavno ime.  Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu završetak izgradnje hrama Svetog Spiridona, kojim ćemo i pred Bogom i pred ljudima pokazati svoje jedinstvo – priča Umićević.

Liturgiji prisustvovali visoki zvaničnici

Svečanoj liturgiji prisustvovali su potpredsednik vlade Republike Hrvatske Boris Milošević i saborski zastupnik i predsednik SDSS-a Milorad Pupovac.

- Ovo je velik dan za pravoslavne vernike na području Petrinje i Banije, velik dan za Petrinju i njene stanovnike. Veliki dan je zato što su vernici predvođeni parohom Sašom Umićevićem imali snage da obnove hram rušen 1941. i 1991, ali i zato što je u ovom od zemljotresa teško stradalom mestu obnovljena i katolička crkva. Nama su to dva dobra znaka da je došlo vreme obnove, a ne rušenja, mirenja, a ne sukobljavanja. Zato smo danas ovde da slavimo Svetog Spiridona, a istovremeno da svim vernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru čestitamo ovaj veliki verski praznik – izjavio je tom prilikom Milorad Pupovac.

prva liturgija u novoobnovljenom hramu Svetog Spiridona u Petrinji Saša Umićević

Pupovac se osvrnuo i na projekat obnove banijskih mesta nakon prošlogodišnjeg zemljotresa.

- Potrebno je da osnažimo napore na obnovi Petrinje, Gline, Siska i svih sela koja su postradala na ovom području, kao i svih stradalih hramova. Kao što smo se pre godinu dana upregli da humanitarno pomažemo, tako ćemo godinu dana nakon potresa nastojati da se i Vlada i svi mi upregnemo u pitanje obnove i da svi koji su do sada na oko toga oklevali na različite načine, budu angažovani na pravi način. Na ovaj značajan dan u Petrinji na to treba da se obavežemo pred građanima ovog grada i područja, ali i pred sobom samima – istakao je Milorad Pupovac u svom obraćanju medijima nakon liturgije.

Dan kasnije, nakon liturgije koju je služio paroh dvorski Jugoslav Maksimović, episkop gornjokarlovački Gerasim osveštao je zvona koja će za koji dan biti podignuta na zvonik.

Izgradnja hrama Svetog Spiridona u Petrinji započela je pre nekoliko godina uz pomoć pokrajinske Vlade AP Vojvodine, Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Republike Srbije i dobrovoljnih priloga građana. U toku poslednjih nešto više od mesec dana izvršeni su radovi na izradi podne hidroizolacije, glazure i gletovanja. Takođe, izrađen je ikonostas, Časna trpeza, žrtvenik, te su kupljena dva zvona.