Privrednikovi slikari dobrog srca

Privrednikova dobrotvorna likovna kolonija održana je ove godine u Stankovcima u šibenskom zaleđu.

Srbi Hr 09.10.2023.
Mercedes Bratos_foto_Jovica Drobnjak

Poslednjih dana septembra do prvog dana oktobra održana je dobrotvorna likovna kolonija Srpskog privrednog društva Privrednik koja je okupila brojne umetnike iz zemalja okruženja. Osnovni cilj ove kolonije je sakupljanje sredstava za fondove kojima se stipendiraju učenici i studenti, a bila je ovo osma godina da se održava. Kolonija je posvećena osnivaču Privrednika Vladimiru Matijeviću. Brojni akademski umetnici ove godine su se okupili u malom mestu Stankovci u šibenskom zaleđu.

Time što se kolonija svake godine održava u drugom mestu u Hrvatskoj, Privrednik nastoji promovisati zapostavljene krajeve, koji obiluju prirodnim lepotama i potencijalima, a iz kojih upravo dolaze Privrednikovi stipendisti. I ova, sada već tradicionalna, kolonija bila je međunarodnog karaktera, na čemu u organizaciji Privrednik posebno insistira na tome da okupi i zbliži umetnike iz čitavog regiona – saopštili su iz Privrednika.

Među vrsnim umetnicima koje je na koloniji okupio plemeniti cilj našli su se Mercedes Bratoš i Josipa Čamber iz Zagreba, Saša Bogdan iz Dervente, Marin Milutinović i Mihajlo Nikolić iz Banjaluke, Branko Maravić iz Sombora, Aleksandar Gligorijević iz Beograda, te poznati slikar i multimedijalni umetnik sa zapaženom međunarodnom karijerom Uroš Đurić iz Beograda.

Uros Djuric_foto_Jovica Drobnjak

Uroš Đurić; Foto: Jovica Drobnjak

Rezultat ovog druženja i rada je 18 vrhunskih slika različitog formata rađenih prvenstveno u tehnici akril na platnu koje ostaju Privredniku koji će do kraja ove godine organizovati i humanitarnu akciju na kojo će sve ove slike biti izložene i ponuđene za prodaju.

- Sva sredstva od prodaje slika namenjena su za stipendiranje talentovanih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. U prošloj školskoj/akademskoj godini Privrednik je stipendirao ukupno 120 učenika i studenata iz svih krajeva Hrvatske, a zahvaljujući plemenitim umetnicima, „slikarima dobrog srca“ koji učestvuju na Privrednikovim likovnim kolonijama, i ove godine će velikom broju mladih ljudi biti pružena pomoć u školovanju – kažu u Privredniku.