Program osječke „Prosvjete“ posvećen Svetoj zemlji

U organizaciji osječkog pododbora SKD „Prosvjeta“ održano je predavanje o putovanju u Svetu zemlju o kojem je govorio osječki paroh protojerej Aleksandar Đuranović.

Srđan Sekulić 26.02.2019.
Aleksandar Đuranović SKD Prosvjeta Osijek putovanje u Svetu zemlju

Uz prezentaciju i fotografije prota Aleksandar Đuranović je prisutnima u prostorijama osječke Prosvjete govorio o najznačajnijim mestima, svetinjama i znamenitostima koje je posetio krajem oktobra i početkom novembra prošle godine.

- Želja i san svakog pravoslavnog hrišćanina je da bar jednom u životu poseti Svetu zemlju i da obiđe sva ona mesta iz Svetoga pisma koja se u njemu pominju. Sedam dana koliko smo bili tamo zaista je premalo da se sve obiđe i vidi, ali sigurno da je to nešto što čoveka suštinski u dubini menja, pogotovo kada je njegov pogled na život i duhovnost u pitanju. Najveći utisak na mene je svakako ostavilo to što sam bio na mestima gde je Hristos rođen i gde je bio sahranjen i odakle je vaskrsao, ali isto tako i videti veliki broj pravoslavnih svetinja – istakao je osječki paroh i namesnik.

Samo predavanje izazvalo je interes javnosti što se može videti po posećenosti, ali i po pitanjima i razgovoru koji su usledili nakon samog kazivanja o Svetoj zemlji. Bio je ovo treći program u organizaciji Prosvjete u Osijeku.

- Prošle godine imali smo devet programa, a od početka ove godine večerašnje predavanje nam je treće po redu. Za ovu godinu planiramo da organizujemo petnaestak programa, a kako stvari stoje moglo bi ih biti i više. Programe organizujemo uglavnom petkom i to svakog drugog petka, mada nije isključeno da ponekad spojimo i dva petka za redom – napomenuo je predsednik osječke Prosvjete Zdenko Čikara.

Već narednog petka Osječane očekuje predavanje profesorke srpskog jezika i književnosti Jadranke Radošević o Ivi Andriću, odnosno o njegovoj diplomatskoj karijeri, uz osvrt na roman „Kainov ožiljak“.