Promotivnim spotovima čuvaju srpski jezik

Povodom Međunarodnog dana očuvanja maternjeg jezika 21. februara Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pokreće kampanju za očuvanje srpskog jezika.

Srbi Hr 22.02.2021.
Arno Gujon

U okviru ove kampanje više spotova, u kojima različitim narečjima, srpskim jezikom govore Srbi iz cele Srbije, od Kosova i Metohije do Vojvodine, iz regiona - Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i iz dijaspore, biće emitovano na Javnom servisu - RTS, kao i na društvenim mrežama.

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon kaže da je srpski jezik bogat i raznovrstan, da nije najlakši za učenje, ali da je jedan od najlepših.

- Namera nam je da, u godini kada se u okruženju sprovodi popis stanovništva, čiji je jedan od ključnih elemenata baš maternji jezik, podignemo svest o značaju srpskog jezika. Mi ne možemo da utičemo na to kako će drugi nazivati svoj jezik, ali možemo da utičemo na to kako ćemo mi sačuvati svoj. U dijaspori je, s druge strane, srpski jezik osnovna nit koja povezuje čitavu zajednicu. Ako se jezik zaboravi, ta nit se prekida i gubi se deo identiteta. Svaki Srbin, pogotovo pripadnik druge ili treće generacije u inostranstvu, koji pored jezika države u kojoj živi, zna i srpski jezik, predstavlja most između Srbije i sveta i bogatstvo za sve nas - stoji u saopštenju koje potpisuje Gujon.

Članice Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) od 1999. godine obeležavaju 21. februara Međunarodni dan maternjeg jezika kako bi promovisale jezičku i kulturnu raznovrsnost, kao i višejezičnost.