Proslavljen zavetni dan u Bolmanu

U pravoslavnom hramu Svetog Petra i Pavla u Bolmanu drugog septembra obeležen je praznik Svetog Samuila, zavetni dan sela Bolmana.

praznik Svetog Samuila zavetni dan bolman

Na pomenuti dan pre 150 godina meštani sela Bolmana zavetovali su se jer je nekoliko prethodnih godina kolera uzimala živote mnogih stanovnika tog baranjskog mesta.

Svečanu liturgiju je predvodio namesnik baranjski prota Đorđe Kovačević iz Darde uz sasluženje baranjskog sveštenstva i paroha iz Tenje. Pored meštana Bolmana i meštana iz drugih baranjskih mesta zavetnom danu sela Bolmana prisustvovali su zamenik župana Osječko-baranjske županije Radomir Čvarković, zamenik načelnika Opštine Popovac Zoran Milošević, i predsednik VSNM Osječko-baranjske županije Dejan Jeličić.

Bolmanski pravoslavni hram posvećen je svetim apostolima Petru i Pavlu, i sagrađen je na mestu gde je ranije bila crkva od pletera, a 1777. godine crkvu je osvetio  episkop budimski Sofronije Kirilović. Hram je u dva navrata rušen, najpre tokom Drugog svetskog rata kada je uništen i barokni ikonostas, a zapaljena je i celokupna arhiva, da bi pedeset godina kasnije, 1992. godine ponovo stradao.

Obnovljen je godinu dana kasnije, a sadašnji ikonostas rezbaren je u lipovom drvetu, dok je ikonopisac bio Zoran Vojnović. U Bolmanu se nalaze i dva parohijska doma. Stari je kupljen 1839. godine, a novi je izgrađen i useljen 1990. godine.

Bolman se prvi put pominje u 14. veku pod imenom Obulma. Svojevremeno bio je u vlasništvu Petra od Abolme, a ime Bolman pominje se još od turskog vremena kada su ga naselili pravoslavni Srbi. U Bolmanu je 1924. godine živelo preko 1200 Srba.