Prva smotra malih tamburaških orkestara u Vukovaru

Vukovarski pododbor Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ organizovao je 27. februara prvu smotru malih tamburaških orkestara na kojoj je nastupio jedan domaći i dva novosadska orkestra.

Tamburaška banda „Pero“ iz Novog Sada smotra malih tamburaških orkestara
Tamburaška banda „Pero“ iz Novog Sada

Cilj smotre malih tamburaških orkestara i njenih organizatora je popularizacija tamburaške muzike koja je specifična za podneblje i stanovnike koji žive sa leve i desne obale Dunava, u Banatu, Bačkoj, Sremu i Slavoniji.

– Ovo je ustvari projekat kojim smo konkurisali prema Upravi za dijasporu i Srbe u regionu i koja nas je u tome podržala jer smo ispunili zadane kriterijume koji se odnose na negovanje tradicije, kulture i običaja našeg naroda koji ovde živi. Naravno, mi ćemo se truditi da sve to preraste u jednu tradiciju i da ovaj program traje i u godinama koje su tek pred nama. Kada kažemo smotra malih tamburaških orkestara, mislimo na orkestre koji broje ne više od osam članova jer je to otprilike i ono čime mi ovde raspolažemo, ali što je dovoljno da se zvuk tamburice kvalitetno prenese publici sa obe strane Dunava – rekao je uoči održavanja programa predsednik vukovarskog pododbora Prosvjete Milenko Živković.

Na pozornicu Hrvatskog doma prvi su izašli članovi Tamburaške bande „Pero“ iz Novog Sada. Iako su se okupili tek u decembru prošle godine momci iz „bande“ pokazali su zavidan nivo muziciranja.

– Kao grupa smo prvi put u Vukovaru i Hrvatskoj, ali su neki od nas ovde već dolazili na gostovanja kao članovi raznih kulturno-umetničkih društava. Moram da kažem da je ovde jako lepo, a i sala u kojoj smo svirali je jako posebna. Kada govorimo o večerašnjem programu i okupljanju mislim da je to jako dobro i da je važno jer je tamburica instrument koji je karakterističan za ovaj kutak sveta. To bogatstvo i taj zvuk je nešto što bi trebalo sačuvati pre svega zato što je to nešto što je naše – istakao je jedan od članova „Pera“ Predrag Despotović.

Tamburica može sve

Na tamburici može sve da se svira, narodna, klasična pa i rok muzika i ima dosta onih koji to rade jer je i to jedan od načina da se tamburaška muzika popularizuje i očuva.

– Iako lično nisam zastupnik toga, znam da ima dosta onih koji to rade, naročito u Hrvatskoj i to dosta dobro zvuči. Negde ubace i bubanj ili možda nekad električnu gitaru i to je neki moderniji način očuvanja te tamburaške tradicije koje danas definitivno, bar je tako u Srbiji, manjka – kaže Predrag Despotović.

Da tamburica zaista može dobro da zvuči i u rok maniru potvrdili su članovi ansambla „Opus“ iz Novog Sada koji su se dobro pokazali iako momci koji ga čine u proseku imaju tek nešto više od 17 godina.

smotra malih tamburaških orkestara „Opus“ iz Novog Sada
„Opus“ iz Novog Sada

– I samo naše ime govori o tome da je muzika koju sviramo u stvari jedan skup žanrova tako da mi želimo da popularizujemo tamburu, ali u isto vreme da pokažemo i to da ona može da svira bilo koji muzički žanr. O ovom instrumentu postoje mnoga pogrešna mišljenja i ona je dosta potlačena u odnosu na neke druge, a u stvari se radi o sjajnom instrumentu na kom može sve da se izvede – uverava Saša Kvaić koji u bendu svira prim.

Da njegove reči nisu nimalo neosnovane dokazao je i sjajan nastup i odlične obrade popularnih rok numera „Tanderstrak“ od Ej-Si Di-Sija, „Idemo u planine“ od Bijelog Dugmeta pa do klasične kompozicije Johanesa Bramsa „Mađarska igra“.

Domaće snage predstavljali su svima poznati „Vučedolski zvuci“ koji kao tamburaški orkestar pri KUD-u „Sloga“ iz Vukovara deluju od 2005. godine.

– Pripreme za održavanje ovog programa trajale su dugo. Trebalo je iznaći i sredstva i slobodno vreme, ali na našu sreću uspeli smo da dovedemo ovde dva odlična orkestra iz Novog Sada i uz naš nastup i nastiup naših vokalnih solista mislim da smo održali jedan lep program. Nadam se da ćemo uspeti da ova manifestacija zaživi jer svi koji vole muziku i zvuk tamburice to zaslužuju – rekao je Predrag Jergić koji je ujedno bio zadužen i za izradu projekta kojim je pododbor konkurisao prema Upravi za dijasporu i Srbe u regionu.

smotra malih tamburaških orkestara „Vučedolski zvuci“ Vukovar
„Vučedolski zvuci“ Vukovar

Pored tri orkestra nastupili su i vokalni solisti Radio-televizije Vojvodine Živojin Jergić i Saška Padrov, a u finalnom delu večeri svi učesnici programa zajedno su izveli popularnu kompoziciju „Divan je kićeni Srem“.

Sećanje na Jovana Perajlića

Tokom programa organizatori su se prisetili nekadašnjeg vokalnog soliste Radio-televizije Novi Sad Jovana Perajlića koji je preminuo prerano u četrdesetčetvrtoj godini života. Perajlić je rođen u Trpinji 1952. godine, a u Vukovaru je završio gimnaziju. Na novosadskom Filozofskom fakultetu diplomirao je Jugoslovensku književnost. Audiciju za vokalne soliste u Radio Novom Sadu položio je 1973. godine i od tada pa do smrti 1996. godine nastupao je u programima radija i televizije i na raznim festivalima širom zemlje. Za potrebe Radio Novog Sada snimio je preko 100 arhivskih snimaka sa kompozicijama tradicionalnih vojvođanskih i drugih pesama.

Posedovao je prefinjeni lirski tenor, prepoznatljivog kristalno čistog glasa i besprekornu dikciju, rečeno je tokom programa.

U sećanje na njega i njegov doprinos muzičkom stvaralaštvu njegovoj supruzi Radi Perajlić uručena je posebna Plaketa na čemu je ona, duboko dirnuta, zahvalila jednostavnim rečima.

Sem Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Republike Srbije program su finansijski pomogli i Zajedničko veće opština, Srpsko narodno veće i Samostalna demokratska srpska stranka.

Program je vodio popularni voditelj sa Televizije Vojvodina Jovan M. Jovanović koji se u ime organizatora zahvalio i izvođačima i svima koji su ovaj program podržali i posetili.