Prvo okupljanje likovnih umetnika u Ostrovu

U organizaciji kulturno-umetničkog društva Ostrovo i ostrovskog pododbora Prosvjete održana je prva likovna kolonija.

Srđan Sekulić 01.09.2022.
Ostrovo likovna kolonija

Kolonija nazvana „Ostrovo očima umetnika“ okupila je devet slikara, četiri iz Srbije i pet iz Hrvatske. Organizator kolonije akcenat je stavio na motive crkve i starih seoskih zgrada.

- Na ideju da organizujemo ovu likovnu koloniju došli smo jer se u našem radu pre svega bavimo folklorom i sa ovim smo hteli da proširimo naše aktivnosti, da nam na kraju ostanu i neke lepe i kvalitetne slike – istakla je predsednica KUD-a Ostrovo Snežana Jovanović.

Umetnici su na koloniji u Ostrovu imali slobodu izbora svoje likovne teme, a sve u cilju bržeg nastanka umetničkog dela.

- Danas imamo slobodnu temu odnosno slobodan izbor motiva. Ja sam odabrala da se posvetim mrtvoj prirodi i ovaj put odlučila sam se za cveće – navela je Gordana Čulig koja je došla iz Suhopolјa, a svoju prvu izložbu imala je 1981. godine.

Likovne kolonije umetnicima služe za druženje i  upoznavanje, ali svakako i za primenu nekih novih tehnika i motiva u odnosu na ono čime se bave u svojim ateljeima.

- Likovne kolonije služe da se umetnici upoznaju i da na mestu na kojem se nalaze ponesu nešto što ne mogu ostvariti u svom ateljeu, u svojim zatvorenim sredinama. Mislim da su likovni susreti i okupljanja oko likovnih ideja za umetnika jako blagorodni i u neku ruku preko potrebni. Naravno da svi mi imamo cikluse kojima se bavimo svakodnevno i kada izađemo iz tog komfornog prostora od nas na neki način zahteva se da prihvatimo ono što imamo u toj sredini, a mi u selu Ostrovu možemo da vidimo jedan sloj tradicije koji je dubok i koji na neki način može biti idealno nadahnuće – naglasio je Danilo Vuksanović iz Novog Sada koji inače radi kao restaurator u Galeriji Matice srpske.

Po rečima organizatora likovne kolonije u Ostrovu održavaće se i narednih godina sa ciljem da se na njima okuplja što više umetnika. Istog dana u organizaciji ova dva udruženja održan je i četvrti dečiji festival folklora Ostrovu s ljubavlju na kojem su nastupili mladi folkloraši iz Bršadina, Vere, Markušice i Ostrova.