Pula ugostila vukovarsku Prosvjetu

Manifestacija pod nazivom Dani srpske kulture u Istri održana je po 13. put u Puli proteklog vikenda u organizaciji Zajednice Srba u Istri.

ani skd prosvjeta pula Dani srpske kulture u Istri

I ove godine, kao i prošle, nosioci programa Dana srpske kulture u Istri bili su članovi Ansambla narodnih igara Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Vukovara koji su izveli celovečernji koncert. Osim u Puli, program je trebalo da bude održan i u Umagu, ali organizatori nisu dobili dozvolu gradske vlasti.

– I ove godine smo zbog pandemije koronavirusa imali mogućnost da zovemo samo umetnike iz Hrvatske pa smo zbog toga zvali vukovarsku Prosvjetu. Ovim putem im se zahvaljujemo na odzivu i pomoći pri organizaciji. Imali smo problema oko smeštaja, ali smo ih smestili u Lanternu kraj Poreča jer smo imali problema sa lokacijom gde su bili smešteni prošle godine. Što se tiče organizacije, i ove godine smo dobili odbijenicu od Grada Umaga jer nam nisu odobrili nastup na Trgu Slobode. Rečeno je da tražimo alternativnu lokaciju pa smo pronašli salu lokalnog Učilišta koja ima 700 mesta, ali su nas i tamo odbili, ne znamo tačno iz kog razloga. Rekli su nam da se ne može održati u zatvorenom prostoru. Iz tog razloga, održan je samo program na terasi Doma branitelja u Puli – ističe probleme sa organizacijom 13. Dana srpske kulture predsednik Zajednice Srba u Istri Miomir Jeremić.

Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta“  je izveo nekoliko različitih igara. Uz igrače, predstavilo se i žensko pevačko društvo kao i tamburaški orkestar.

– Izvođači su ostavili odličan utisak pred publikom koja je došla. Imali smo problema sa kišom, ali smo uspeli da to rešimo, uz pridržavanje mera koje je propisao lokalni štab. U publici je sedelo i nekoliko zvaničnika koji su takođe imali priliku da se upoznaju sa radom vukovarskih izvođača. Takođe pre nastupa folkloraša, uspeli smo da napravimo dva štanda na Trgu Portarata gde su bili izloženi gurmanski i kozmetički proizvodi sa vukovarskog područja. Bilo je veliko zanimanje građana što je veoma razveselilo gospođe koje su izlagale za štandovima. Veoma smo zahvalni vukovarskoj Prosvjeti što su uspeli da donacijama donesu suhomesnate proizvode – priča Jeremić i o lepšem delu manifestacije.

Iz Prosvjetinog Ansambla narodnih igara zahvalili su svima koji su učestvovali u predstavljanju vukovarskog kraja, a to su Zajedničko veće opština, VUPIK Vukovar, Vuković Rakije, kancelarija zamenika gradonačelnika Grada Vukovara i Opština Jagodnjak.

Pre i tokom nastupa vukovarskih folkloraša, prisutni su imali priliku da vide i izložbu borovske slikarke Biljane Erić i istarskog akvarel slikara Dušana Tatalovića kao i etno radionicu žena iz Borova.