Radionica ikonopisanja u Drnišu u susret Vaskrsu

Koreni ikonopisanja nalaze se još u ranom hrišćanstvu, ali se vremenom uobličavala sve dok nije stekla konačni oblik u doba srednjovekovne Vizantije. Blagoslovom episkopa dalmatinskog Nikodima odnedavno je pokrenuta radionica ikonopisanja u Drnišu koju vodi sveštenik Milan Radusin.

radionica ikonopisanja u drnišu

Sa početkom Vaskršnjeg posta, u parohijskom domu u Drnišu, otvorena je radionica ikonopisanja namenjena svima onima koji su pokazali interesovanje u savladavanju posebnih slikarskih tehnika vezanih za oslikavanje pravoslavnih ikona. U okviru radionice ikonopisanja, a kroz period od nekoliko nedelja, sveštenik Milan Radusin upoznaje polaznike sa ključnim elementima slikanja ikona.

Cilj rada je upoznavanje sa celokupnim procesom izrade ikone, a svaki polaznik radionice do kraja njenog trajanja, sam će izraditi po jednu ikonu.

– Sama ideja o formiranju radionice stvorila se sasvim spontano. Kako smo išli u susret Vaskršnjem postu koji nas čini da budemo molitveno obazriviji, smatrali smo da je to i najbolje vreme da se okupimo i krenemo sa radom. Zamisao je bila takva da radionica traje do kada traje i post, dakle, nekih mesec ipo dana ali uglavnom vikendima. U tom periodu svi polaznici mogu savladati najosnovnije tehnike od ; pripreme daske, pozlate, crteža, prenosa crteža na dasku i samog slikanja ikone. Kroz taj rad, svi imaju priliku da se upoznaju sa samom terminologijom koja se koristi u ikonopisu, ali i sa materijalima koji nam u izradi trebaju – kaže otac Milan koji se ikonopisanjem bavi već 15 godina.

Radionicu u Drnišu trenutno pohađa 17 polaznika. Iako su neki od njih već imali iskustva u savladavanju tehnika ikonopisanja, ovaj kurs smatraju dragocenim i korisnim, kako za umetničku tako i za duhovnu obnovu.

Jeromonah Amvrosije svakog vikenda u Drniš dovozi bogoslove iz krčke Bogoslovije, pa zajedno sa njima koristi priliku da obnovi tehnike sa kojim je imao priliku susresti se ranije.

jeromonah amvrosije radionica ikonopisanja u drnišu
jeromonah Amvrosije

– Svaki trud i rad uvek su dragoceni, ali i neophodni ovim sredinama u kojima je mladih ljudi ostalo malo, a prilika za edukacijom i usavršavanjem još i manje. Kako je jedna ovakva radionica na korist svakom pojedincu, pa i našoj eparhiji, interesovanje je od samog početka bilo veliko, ali smo morali ograničiti broj đaka i zbog prostora koji je prilagođen u ovu svrhu – ističe otac Amvrosije.

Jedan od polaznika je i učenik trećeg razreda Bogoslovije u manastiru Krka Jovan Pađen koji po drugi put od dolaska u bogoslovsko učilište ima priliku proći kroz tehnike ikonopisanja, i sa radošću je tu mogućnost prihvatio. Iako miran, povučen i tih, sigurnim i preciznim pokretima već odaje utisak talentovanog učenika koji bi se, jednoga dana, i sam mogao baviti ikonopisanjem.

radionica ikonopisanja u drnišu

– U prvoj godini Bogoslovije imali smo sekciju kroz koju nas je otac Milan vodio nakon časova, a kroz koju smo se upoznavali sa ikonopisanjem. Ovo sada je drugi put, u drugačijem ambijentu, boljim uslovima i sa malo više vremena i sa radošću sam čekao naša nova okupljanja, pa i druženja sa svim ovim ljudima. Ovim putem, mi koji smo imali taj početni temelj, otišli smo korak dalje i ja se nadam, ukoliko ostanem pri teologiji, da ću u budućnosti imati priliku izučiti ikonopisanje da bih se vremenom i sam time počeo baviti – zadovoljno kaže Jovan.

 

Neke od polaznika radionice ikonopisanja, poput učenika krčke bogoslovije, ikonopisanje će pratiti kroz budući poziv, te će im ovaj vid dodatne nastave svakako biti od koristi. To je još jedan od razloga, da se i u budućnosti nastavi sa sličnim projektima, u okviru skromnih mogućnosti koje imaju, kažu začetnici i realizatori radionice u Drnišu.

Nakon radionice ikonopisanja, a po završetku Vaskršnjeg posta u planu je nastavak aktivnosti kroz pokretanje novih radionica. Pored ikonopisanja, svi koji to budu želeli moći će savladati osnove i tehniku lepog pisanja, odnosno kaligrafije.