Radost Božića i Nove Godine u Ostrovu

U Ostrovu je trećeg dana nove 2024. godine održan Božićni vašar koji je okupio decu ovog sela, ali i starije meštane.

Maja Milanović 04.01.2024.
Božićni sajam Ostrovo

Treći po redu Božićni vašar u čiju su organizaciju uključena sva udruženja koja deluju u ovom mestu, održan je u sredu 3. januara kada su uz kulturno-umetnički program meštani obeležili početak nove kalendarske godine, ali i iščekivanje Božića.

- I ove godine smo se potrudili pa su članovi četiri udruženja iz našeg sela organizovala ovo veče i dala sve od sebe da izgleda što lepše i veselije na radost svih naših meštana. Prisutni će večeras slušati božićne pesme, družićemo se, mlađa i starija folklorna sekcija našeg kulturno-umetičkog društva će se predstaviti sa nekoliko koreografija i zajedno ćemo dočekati Deda Mraza – rekla nam je ispred organizatora predsednica Kulturno-umetničkog društva Ostrovo Snežana Jovanović.

Pored kulturno-umetničkog programa u kojem je publika uživala, prisutni su imali priliku  poslužiti se besplatnim kuvanim vinom, čajem, giricama i različitim slasticama koje su domaćini pripremili. Osim pomenutog kulturno-umetničkog društva, u organizaciji Božićnog vašara svoj doprinos dali su i članovi lokalnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, članovi Lovačkog društva Jelen, kao i članice Udruženja žena Nura iz Ostrova koje su na vašaru izložile rukotvorine koje su izrađivale na svojim okupljanjima.

- Članice našeg udruženja su ukrasile salu u božićnom duhu, pravile kolače, pripremile piće, ali imamo i svoj štand na kojem izlažemo svoje rukotvorine. Cilj ovog vašara je da se deca i odrasli okupe, druže i da zajedno širimo radost Božića. Inače naše udruženje deluje dve godine, mlada smo organizacija, ali bez obzira na to dajemo sve od sebe da učestvujemo i pojavljujemo se gde god možemo. Okupljamo se na našim druženjima i radionicama, deo smo projekta Žene sa istoka, posećujemo različite manifestacije i prisutnima predstavljamo svoj rad – kaže predsednica Udruženja žena Nura Tihana Manojlović.

Bila je ovo prilika da prisutnu decu poseti Deda Mraz i podeli poklone za decu do šest godina, a to je i ove godine obezbedila Opština Markušica. Deca su sa osmehom provela ovo veče, ali i poželela još neke poklone.

- Od Deda Mraza sam već dobila barbi kuhinju, ali poželela bih još jednu barbiku. Jako mi je lepo ovde večeras i posebno se veselim što ću uživo da vidim Deda Mraza – kaže nam sedmogodišnja Nađa Panić, a trogodišnji Aleksej poželeo je igračku i slatkiše.

Takođe, među članovima najmlađe grupe ostrovskog KUD-a bila je i sedmogodišnja Olivera Cvetković.

- Večeras ćemo odigrati koreografiju Kolo vodi Vasa i to smo dobro uvežbali. Deda Mraz me je već posetio, dobila sam kofer sa šminkom i slatkiše, ali veselim se što ću ga uskoro uživo videti i poželela bih još pametni sat – dodaje Olivera.

Uz miris kuvanog vina i toplog čaja, girica i božićnih kolača, kao i pucketanje vatre, nedostajao je jedino sneg da ugođaj bude potpun i da božićni i novogodišnji duh potpuno zavlada ovim mestom.