Rekordan broj dece na dečjoj olimpijadi

Nakon dve godine pauze, Dečji vrtić Vukovar 2 dočekao je svoje domaćinstvo i ugostio predškolce na 11. po redu Dečjoj olimpijadi.

dečija olimpijada naslovna Nakon dve godine pauze, Dečji vrtić Vukovar 2 dočekao je svoje domaćinstvo i ugostio predškolce na 11. po redu Dečjoj olimpijadi. dečja olimpijada

Na stadionu Fudbalskog kluba Vuteks-Sloga u Vukovaru 13. oktobra održana je 11. Dečja olimpijada u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije. Na ovogodišnjoj olimpijadi učestvovali su, pored domaćina Dečjeg vrtića Vukovar 2, Dečiji vrtić Zlatokosa Borovo, Vrtić Markušica i Liliput Trpinja, kao i predškolski odgoj Osnovne škole Negoslavci i Udruženje Pčelice iz Belog Manastira.

– Svake godine menjamo naše domaćine, ove godine je to Vukovar, a učestvuju vrtići u kojima se program provodi po jeziku i pismu srpske nacionalne manjine. Sve naše institucije shvatile su važnost ove manifestacije s obzirom na to da se radi o predškolskom uzrastu i podržavaju ovu olimpijadu. Sve sredine gde postoje vrtići na srpskom jeziku i pismu se tokom cele godine pripremaju za ovu manifestaciju. Za sve učesnike kao i za osvajače prva tri mesta obezbeđene su nagrade – rekao je predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

Ovogodišnja manifestacija okupila je rekordan broj učesnika, čak 192 predškolca koji su učeći se sportskom duhu takmičili u četiri takmičarske discipline a to su trčanje na 50 metara, štafeta 4 puta po 25 metara, skok u dalj i ekipna igra graničar.

– Veseli nas što su se svi vrtići odazvali pozivu. Oni dobiju pre discipline i propozicije koje će biti na takmičenju tako da mogu u svojim vrtićima vežbati sa decom i da dođu ovde spremni za druženje, takmičenje i prvenstveno za fer-plej igru. Uvek nam je cilj da se ova olimpijada održava na otvorenom travnatom terenu, pa i ako najave loše vreme pomerimo je za jedan dan. Izuzetno nam je drago što smo mogli ovako da se organizujemo budući da smo zadnje dve godine manifestaciju realizovali svako u svom vrtiću zbog koronavirusa. Cilj nam je da se deca druže, upoznaju i da ih bude što više na jednom mestu jer je ovo jedina aktivnost koju imaju deca predškolskog uzrasta vrtića koji realizuju programe na srpskom jeziku u Vukovarsko-sremskoj županiji. Održava se jednom godišnje i cilj nam je da opstane – izjavila je koordinatorka projekta i direktorka Dečjeg vrtića Zlatokosa Borovo Radmila Latas.

Devojčice i dečaci na ovaj se način uče fer-plej ponašanju, upoznaju drugare iz drugih vrtića, ali uče i vrednost sporta.

– Važno je istaći da ni prethodne dve godine nismo imali prekid bez obzira na koronavirus, ali svakako da je ovih skoro 200 dece na jednom mestu ono što nas najviše raduje. Iz Dečjeg vrtića Vukovar 2 danas je ovde 54 predškolca, 27 iz borovskog objekta i 27 iz centralnog objekta Radost a ukupno u vrtiću ove pedagoške godine ih imamo 208 – dodaje direktorka Dečjeg vrtića Vukovar 2 Marina Latinović.

dečija olimpijada tekst

Predškolci nisu krili oduševljenje i sreću jer je upravo fizička aktivnost način na koji najviše vole da ispune svoje slobodno vreme. Ovom prilikom čuli smo i mišljenje šestogodišnjaka o olimpijadi i da li se bave već nekom vrstom sporta.

– Mi danas vežbamo olimpijadu a to je takmičenje u različitim sportovima – rekla je Lenka Nikolić iz Dečijeg vrtića Vukovar 2, dok njena drugarica Nađa Panić olimpijadu povezuje sa različitim bojama.

– Olimpijada je jedan znak koji ima plavu boju, crnu, crvenu, žutu i zelenu kao što su naše majice danas. Išla sam na plivanje i naučila sam da plivam u bazenu a na moru još nisam. Upoznala sam ovde danas neke nove drugare i jako mi je lepo – dodaje Nađa.

Ova manifestacija realizuje se uz pomoć Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Sportskim rekreativnim društvom Srba u Hrvatskoj, Zajedničkim većem opština, Srpskim demokratskim forumom, Akademskim udruženjem srpske omladine Josif Runjanin Vukovar, opštinama na prostoru delovanja Zajedničkog veća opština i drugima.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.