Šah u Trpinji sve masovniji i popularniji

Šahovski klub Trpinja 18. i 19. februara bio je domaćin prvih šest kola Regionalne šahovske lige za kadete na kojoj su učestvovale 34 ekipe i više od 200 učesnika.

Šahovski klub Trpinja

Šahovski klub Trpinja nastavlja sa organizacijom velikih šahovskih turnira čime na najbolji način proslavlja 50. godišnjicu svog postojanja i rada. Nakon što je u septembru prošle godine organizovao veliki kadetski turnir na kom je učestvovalo 108 devojčica i dečaka iz 20 klubova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije ovog vikenda Trpinjci su bili domaćini prvih šest kola Regionalne kadetske lige uz učešće preko 200 takmičara.

U Prvoj županijskoj kadetskoj ligi nastupilo je ukupno 10 ekipa, dok je u drugoj učestvovalo 24.

– Naš klub nastupa u Drugoj kadetskoj ligi i to sa dve ekipe koje broje po četiri člana, a kadeti su šahisti do 16 godina starosti. Naši takmičari su u proseku između 10 i 11 godina i mislim da je to za nas dobro. Liga obuhvata prostor od pet županija na krajnjem istoku Hrvatske ali imamo čak i jednu ekipu koja je došla iz Pakraca. Ovo domaćinstvo je još jedna prilika da na pravi način obeležimo 50. godišnjicu rada našeg kluba – kaže predsednik Šahovskog kluba Trpinja Nikola Maširević koji ističe da je organizacija jednog ovako masovnog turnira izuzetno zahtevna.

– Prva i Druga liga ranije su se igrale odvojeno, a sada smo ih spojili pa se igraju u isto vreme i na istom mestu. To od nas kao organizatora zahteva veliki napor, ali kada je šah u pitanju ništa nije teško. Prva liga igra se po Bergerovom sistemu, a druga po švajcarskom – objašnjava Maširević.

Liga se igra u devet kola, a Trpinjci su na sebe preuzeli organizaciju prva dva kruga dok će završna tri kola biti odigrana 25. i 26. februara u Gundincima u Brodsko-posavskoj županiji.