Sećanje na nastradale stanovnike Borova

Na mesnom groblju u Borovu održan parastos žrtvama rata.

parastos i polaganje venaca za poginule meštane Borova 1991-1995

Svake godine 15. septembra Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo organizuje parastos i polaganje venaca za poginule meštane Borova u periodu od 1991. do 1996. godine. Sa tom tradicijom ova organizacija nastavila je i ove godine te se nakon parastosa kojeg su služili borovski sveštenici pristupilo polaganju venaca.

– Molitveno smo se setili naših meštana koji su tragično izgubili živote tokom poslednjeg rata izazvanog raspadom Jugoslavije. Tri decenije je prošlo kako su se životi stanovnika Borova nezaustavljivo promenili. Fabričku sirenu koja je pozivala na posao zamenili su rafali i detonacije. Neki od njih prekinuli su živote naših meštana, a gubitak za porodice poginulih i nestalih je nenadoknadiv. Zato je naša dužnost i obaveza da čuvamo uspomenu i sećanje na njih – istakao je predsednik VSNM opštine Borovo Dušan Latas.

Na spomeniku žrtvama rata koji je podignut 2011. godine uklesana su imena 54 osobe iz Borova koje su poginule u periodu od 1991. do 1996. godine.

– To sigurno nije konačan broj ljudi koji su u ovom periodu izgubili svoje živote tako da ukoliko neka porodica izrazi želju da se ime njenog člana koji je izgubio život ukleše na spomenik mi ćemo tu želju i ispuniti – naglasio je Latas.

Prisutne i porodice nastradalih

Vence kod spomenika sa imenima nastradalih položile su delegacije Zajedničkog veća opština, opštine Borovo, Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, Veća srpske nacionalne manjine VSŽ, Samostalne demokratske srpske stranke, Udruženja antifašista opštine Borovo, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo, Šahovskog kluba Sloga Borovo, Lovačkog društva Borovo te predstavnici porodica nastradalih.

– Na današnji dan, 15. septembra 1991. godine je poginuo moj brat od strica Branko Lazić zvani Karas kada ga je prilikom granatiranja raznela granata. Svake godine dolazim na ovaj dan da izrazim jedno veliko poštovanje kako prema njemu tako i prema svim ljudima koji su tragično nastradali u proteklom ratu. Iza njega je ostala supruga i tada dvoje male dece, a dok god budem mogao ja ću na ovaj dan dolaziti ovde na naše groblje da se setim svoga brata i svojih prijatelja – istakao je Slavoljub Lazić.

Organizaciju ovog parastosa preuzelo je Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo nakon svog konstituisanja 2003. godine. Pre toga, upravo na ovaj datum, porodice nastradalih su održavale parastos još od devedesetih godina prošlog veka.

1 KOMENTAR

Comments are closed.