Sećanje na žrtve rata u Borovu

Parastosom na mesnom groblju i polaganjem venaca odana je počast svim poginulim i nestalim Borovčanima u periodu od 1991. do 1996. godine.

Parastos Borovo

Organizator komemoracije je Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo koje se već tradicionalno, svakog 15. septembra molitvom i polaganjem venaca priseti svojih poginulih i nestalih sumeštana u ratu od 1991. do 1996. godine.

– Danas se sećamo naših poginulih i nestalih meštana. Odnele su ih 90-e godine, odnele su njihove živote, želje i snove. Oni nisu dočekali mir, a mir je najveća blagodat čovečanstva, njega slave sve religije sveta, nalazi se u svim pesmama i pozdravima. Sa ovog mesta želim poručiti da mir vlada svuda gde živi srpski narod i svi ostali narodi koji žele da neguju slogu i bratstvo – rekao je predsednik Veća srpske nacionalne manjine opštine Borovo Dušan Latas.

Parastos je služen na borovskom groblju ispred spomenika na kojem su uklesana imena 54 poginula Borovčanina.

– Ovo nije konačan broj, žrtava ima još. Srpska zajednica u tim ratnim godinama nije imala evidenciju koja je pravljena u kontinuitetu i osobe čija se imena nalaze na spomeniku su oni kojih smo mogli da se setimo i čija je rodbina pristala da ovde budu upisani. Tu su 54 imena, a ako bude bilo potrebe i želje mi ćemo uklesati i druga imena, ali se svih njih sećamo u molitvama i svojim trudom i radom pokušavamo da sačuvamo od zaborava gubitak koji je za porodice i našu zajednicu nemerljiv – dodaje Latas.

Među brojnim meštanima Borova koji su došli da odaju počast svojim sumeštanima bila je i Milka Savić koja je došla da se priseti svoga supruga.

– Danas sam došla da se prisetim svoga supruga koji je poginuo 1991. godine. Prošla je 31 godina od tada, ali on kao da je juče poginuo i sećanja su još uvek čvrsta. Samo da ne bude rata, ovo sve drugo je dobro – kaže borovčanka Milka.

Parastos su služili borovski sveštenici Čedo Lukić, Dragan Serdar i đakon Zdravko Bošković, dok su vence položile delegacije Veća srpske nacionalne manjine opštine Borovo i porodice nestalih, Opštine Borovo, Zajedničkog veća opština Vukovar, Samostalne demokratske srpske stranke, Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru kao i različita udruženja koja deluju na području ove opštine.