Školski pribor za đake iz Baranje

Zajedničko veće opština pripremilo poklon pakete sa školskim priborom za decu od prvog do osmog razreda osnovnih škola, koja pohađaju nastavu po modelu "C" na području Osječko-baranjske županije.

Slavko Bubalo 10.02.2020.
zvo model "C"

Ove i prošle godine Zajedničko veće opština pojačalo je napore da pomogne roditeljima čija deca pohađaju neki od modela nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu besplatnom školskom lektirom, đačkim torbama, didaktičkim materijalom ili školskim priborom i opremom. Cilj je da se na taj način ohrabre i motivišu roditelji da svoju decu upisuju na neki od pomenutih modela manjinske nastave.

U sredinama gde postoji nastava po modelima „A“ ili „C“ cilj je da se takva nastava održi, što bi poslužilo kao dobar primer koji bi pomogao da neki od oblika nastave zaživi i u onim sredinama u kojima takve nastave uopšte nema.

- Ovim samo nastavljamo tradiciju koju smo započeli prošle godine. Za decu koja na području Osječko-baranjske županije pohađaju „C“ model nastave obezbedili smo pakete školskog pribora. Kao i prošle godine u ovo smo uključili i decu iz OŠ Jagodnjak sa područnim školama Uglješ i Bolman. Ta škola nam je jako važna jer je to jedina škola na području Baranje u kojoj se nastava odvija po modelu „A“ – ističe predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Zajedničko veće opština obezbedilo je 200 paketa školskog pribora, a akciju provodi u nameri da na delu pokaže da srpske institucije podržavaju i stoje iza svog naroda u Baranji i nastoji da im pomogne u očuvanju svog nacionalnog identiteta.

- Za OŠ Jagodnjak pripremili smo i donaciju lektirne građe za učenike, a pošto pri ovoj školi postoji i predškolski program doniraćemo im i određenu količinu didaktičkog materijala, odnosno bojanke, slikovnice, radne sveske i sl. – napominje Jeremić.

Akcije Zajedničkog veća opština pohvalila je i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov koja se nada da će ova i prethodne donacije ove institucije pomoći da model C postane masovniji među decom i roditeljima u Baranji.

- Ovo je još jedna lepa akcija ZVO-a predvođena njegovim Odborom za obrazovanje čime ova institucija ispunjava jednu od svojih osnovnih uloga, a to je briga za naše učenike koji pohađaju nastavu na svom jeziku i pismu. Želimo da oživimo nastavu po modelu „C“ i na onim područjima na kojima takve nastave nema, ali i da održimo tu nastavu tamo gde već postoji – istakla je Jeckov i dodala da je poseta učenicima, koji u Baranji pohađaju neki od modela manjinske nastave, prilika da se na licu mesta uvere u kakvom je stanju nastava, koji su problemi i na čemu treba raditi u narednom periodu kako bi i nastava i uslovi u kojima se ona odvija bili poboljšani i unapređeni.

Delegaciju ZVO-a na današnjem uručivanju poklon paketa sa školskim priborom deci u OŠ Jagodnjak i njenim područnim školama u Bolmanu i Uglješu činili su predsednik ZVO-a Srđan Jeremić, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, načelnik opštine Jagodnjak Stevo Mlinarević, predsednik VSNM OBŽ Dejan Jeličić, predsednica odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović, savetnica nadzornica za srpski jezik pri Ministarstvu obrazovanja Jadranka Radošević i predsednik VSNM opštine Jagodnjak Dalibor Tatarin.