Srpska deca iz Osječko-baranjske županije dobila besplatan školski pribor

Predstavnici Zajedničkog veća opština iz Vukovara posetili su škole u Osječko–baranjskoj županiji i tom prilikom podelili paketiće sa školskim priborom deci iz redova srpske zajednice koja nastavu pohađaju po C modelu, odnosno na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu uz dodatno učenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Dušan Velimirović 15.10.2018.
besplatan školski pribor podela zvo beli manastir 2018 srđan jeremić borislav đekić jadranka radošević radomir čvarković jovan vlaović

Delegacija koju su činili predsednik ZVO-a Srđan Jeremić, zamenik predsednika i zamenik župana Osječko-baranjske županije Radomir Čvarković, savetnik za srpsku nacionalnu manjinu u Agenciji za odgoj i obrazovanje Borislav Đekić, savetnica-nadzornica za srpski jezik Jadranka Radošević i predsednik ZVO-ovog Odbora za ljudska prava Jovan Vlaović, tom prilikom je posetila osnovne škole u Laslovu, Šodolovcima, Silašu, Ernestinovu, Dardi, Kneževim Vinogradima i Belom Manastiru. Uskoro će uslediti podela i u Jagodnjaku, Uglješu, Bolmanu i Tenji.

- Želimo da posetimo sve naše škole u kojima je nastava na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Ova akcija je izuzetno plodna jer se veća delegacija uputila u školu, a ne samo mi nastavnici pojedinačno. Najveću radost na licima dece vidimo kada im kažemo da ćemo ih voditi na izlet – kaže Jadranka Radošević.

Prema rečima predsednika ZVO-a Srđana Jeremića ova deca neguju i čuvaju srpski jezik i ćirilično pismo, ali isto tako i jezik i pismo države u kojoj žive.

- Odlučili smo da se fokusiramo na škole koje deluju na području Osječko-baranjske županije u kojima se pohađa nastava po modelu C. Ovi paketi na jedan simboličan način prikazuju našu brigu i deci i roditeljima koji svoju decu upisuju na nastavu po ovome modelu učenja srpskog jezika i pravoslavne veronauke. Cilj nam je da ta deca uče svoj jezik i pismo, da neguju svoj nacionalni identitet te da vode računa o svojoj tradiciji i običajima, a to je moguće samo ukoliko uče srpski jezik i ćirilično pismo i obeležavaju praznike koji su nama bitni. Takođe jedan od ciljeva je bio da se povežemo s direktorima i nastavnicima ovih škola kako bi se naša pomoć ovoj deci unapredila u narednom vremenskom periodu – priča Srđan Jeremić.

Zadovoljan s pomoći koju su njegovi učenici dobili bio je i direktor osnovne škole „Franjo Tuđman“ u Belom Manastiru Damir Mendler.

- Lepo je da ova deca znaju da neko misli na njih. Nakon što su učenici iz redova mađarske i nemačke zajednice dobili poklone od svojih institucija, pokloni su sada usledili i za srpske učenike. Za sada je veoma teško reći da bi moglo doći do sprovođenja nastave po A ili B modelu jer smo stvarno mešana škola i u tom slučaju bi se stvorili razredi od samo tri ili četiri učenika. Nažalost, broj dece je od prošle godine pao za sedamdeset, ali mislim da taj negativni trend neće nastaviti rasti jer se neki čak i vraćaju na ovo područje – kaže Mendler.

Deca iz Osječko – baranjske županije koja pohađaju nastavu po C modelu će uskoro posetiti Beograd u sklopu izleta kojeg im organizuje Zajedničko veće opština.