Skupština Zajedničkog veća opština: Učinjeni značajni iskoraci

Sinoć je u Vukovaru održana skupština Zajedničkog veća opština na kojoj su usvojeni izveštaji o radu predsednika i pet odbora ove institucije i to za ljudska prava, obrazovanje, kulturu i sport, za medije i za privredu.

Skupština ZVO Zajedničko veće opština

Pored usvojenih izveštaja o radu, usvojen je i finansijski izveštaj i izveštaj o radu Srpskog kulturnog centra čiji je ZVO osnivač. Predsednik ZVO-a Srđan Jeremić osvrnuo se uoči skupštine na rad institucije na čijem je čelu od sredine prošle godine.

– Od momenta kada sam izabran za predsednika ove institucije održao sam veliki broj sastanaka pokušavajući da obezbedim što više sredstava za nesmetan rad ZVO-a u ovoj godini. Iz državnog budžeta dobili smo više sredstava nego prošle godine, više sredstava odredio nam je i Savet za nacionalne manjine, a i jedinice lokalne samouprave su povećale svoje dotacije. U finansiranje ZVO-a uključile su se i opštine iz severne Dalmacije, a i nekoliko opština sa hrvatskom većinom sa ovog našeg područja izdvojilo je takođe određena sredstva za naš rad. To su značajni iskoraci budući da ranijih godina toga nije bilo. Važno je reći da će naš rad finansijskim sredstvima u ovoj godini pratiti i obe županije na čijem prostoru delujemo – rekao je Jeremić.

ZVO posvećuje posebnu pažnju zapošljavanju

Zajedničko veće opština u protekloj godini intenziviralo je svoj rad na pitanju registracije srpskih manjinskih škola i na privlačenju investitora iz Srbije u čemu već ima i konkretnih rezultata. Obavljen je i čitav niz razgovora sa predstavnicima državnih institucija kako bi rešili problem nesrazmernog zapošljavanja pripadnika srpske manjine u tim institucijama.

– U kancelariji državne uprave u Vukovarsko-sremskoj županiji, na osnovu podataka koji su nam dostavljeni, došli smo do zaključka da nemamo srazmernu zastupljenost i dogovorili smo sa šefom kancelarije da do kraja ove godine u Uredu državne uprave budu zaposlene najmanje tri osobe. I u samoj Županiji obećano nam je nekoliko radnih mesta što u županiji, što u njenim firmama. Razgovarali smo i sa predstavnicima HZZO-a, a bili smo i u vukovarskoj bolnici. I tamo smo ukazali na problem podzastupljenosti u zapošljavanju i obećano nam je da će to biti rešavano. Mi ćemo naravno sve pratiti, a ako to ne bude rešavano na zadovoljavajući način pokrenućemo određene zakonske mehanizme jer je nedopustivo da su u svim državnim i javnim institucijama pripadnici naše zajednice apsolutno podzastupljeni i da broj zaposlenih pripadnika naše zajednice u tim institucijama iz godine u godinu rapidno opada–  istako je Jeremić.

Odlučeno o poveljama i plaketama

Skupština je imenovala i novog predsednika Odbora za privredu. To je diplomirani menadžer Aleksandar Mandić iz Ostrova.

Odlučeno je i da ove godine istaknutim pojedincima i institucijama iz Hrvatske i Srbije bude dodeljeno više priznanja s obzirom da ZVO ove godine slavi dvadesetu godišnjicu postojanja i rada.

Plakete Zajedničkog veća opština ove godine biće uručene zameniku pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama u vladi AP Vojvodine dr Nebojši Kuzmanoviću i generalnom direktoru Javne medijske ustanove Radio televizije Vojvodine dr Miodragu Koprivici.

Povelje ZVO-a biće dodeljene Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama vlade AP Vojvodina, Savetu za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Uredu za ljudska i manjinska prava vlade Republike Hrvatske.

Dragana Jeckov upozorila na spornu inicijativu

Na kraju zasedanja članovima Skupštine obratila se i saborska zastupnica Dragana Jeckov koja ih je informisala o aktivnostima kluba zastupnika SDSS-a kao i o najnovijim političkim dešavanjima u Hrvatskoj koja utiču i na život srpske zajednice. Posebno je upozorila na najnoviju referendumsku inicijativu „Narod odlučuje” koja ima za cilj da smanji prava pripadnika manjina. Ovom inicijativo najviše je zapravo na udaru srpska nacionalna manjina koja u Saboru ima tri zastupnika.

– Posebno je sporan zahtev da zastupnicima manjina treba oduzeti pravo da odlučuju o dve vrlo važne stvari kao što su budžet i pitanje poverenja vladi. Na taj način bi nas potpuno degradirali i to je nešto o čemu će se ovih i narednih dana mnogo govoriti i raspravljati. Vrlo je važno da u svojim sredinama informišete ljude o čemu se tu zapravo radi. Sledeće nedelje biće potpisivanje ugovora iz proglama održivog razvoja lokalne zajednice i, koliko sam informisana, sve naše opštine sa područja Vukovarsko-sremske županije su dobile određena sredstva po raznim projektima – rekla je Jeckov.