Slavno Ćopićevo delo igrano pred belomanastirskom publikom

Dečija predstava „Ježeva kućica“ u izvođenju pozorišta „Veliki mali princ“ iz Beograda odigrana je 14. juna u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru.

Dušan Velimirović 17.06.2024.

Od kako je davne 1949. godine štampano prvo izdanje, dečija priča u stihu „Ježeva kućica“ Branka Ćopića oduševljava decu i roditelje. Doživela je i brojna pozorišna izvođenja, a i danas je omiljena režiserima i glumcima. U poratnom periodu je bila akter i mnogih kontroverzi, međutim ostala je popularna pa je često možemo videti u izvođenju različitih pozorišnih trupa širom bivše Jugoslavije. Iako je priča stara 75 godina, deca i dalje sa zadovoljstvom gledaju avanture Ježurke Ježića.

Upravo s ovom predstavom u Beli Manastir je došlo dečije pozorište „Veliki mali princ“ iz Beograda.

- Prvi deo predstave je igrani deo, a kasnije prelazi u lutkarsku predstavu. Deca imaju priliku da gledaju originalnu priču, ali na početku unuka i deda dolaze do sukoba generacija, kao što uvek postoji, a kasnije dolazi do najlepšeg dela, odnosno priče o Ježevoj kućici - ističe glumica Anastasija Tošić.

Pozorište „Veliki mali princ“ postoji sedam godina, a čini ga osam članova. Trenutno imaju šest dečijih predstava, a od sledeće godine planiraju i večernje.

- Teatar sam osnovao zajedno sa svojom suprugom. Ideja je nastala iz supruginog posla koja je glumica po profesiji i bavi se edukacijom najmlađih. Ima školu glume, a iz toga se prirodno izrodilo i pozorište za decu. Ovo je izuzetno trnovit put, a mladima bih savetovao, ako vole glumu i teatar da se slobodno upuste u ovu avanturu. U Belom Manastiru nisam bio više od 20 godina. Sada je ovde potpuno drugačije, ali iz razloga zato što ja više nemam 20 i nešto godina, nego skoro 50. U odnosu na ono kako ga pamtim, Beli Manastir je dosta drugačiji - navodi osnivač pozorišta „Veliki mali princ“ Dušan Zoroe.

Predstavu su u Baranju doveli Zajedničko veće opština iz Vukovara i udruženje „Čuvari tradicije baranjskih Srba“.

- Kroz određene kontakte uspostavili smo saradnju sa ovim pozorištem, a već su izveli jednu predstavu u Vukovaru. Naša želja je da obogatimo kulturni sadržaj i programe za decu i u Baranji, da budemo prisutni na celom području delovanja ZVO-a. Nadam se da ovo nije poslednji program ovde i trudićemo se da sve ono što se organizuje u Vukovarsko-sremskoj županiji bar jednim delom, koliko je to tehnički moguće izvedemo i u Osječko-baranjskoj županiji. Predsednik odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić je stupio u kontakt sa pozorištem i doveo ovde ovaj kvalitetan sadržaj - priča predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Na ovoj predstavi u Belom Manastiru prisustvovala su, takođe, deca i roditelji iz Vukovara, a iz ZVO-a ističu kako je ovo primer saradnje ova dva grada.