Srbi iz Pule neguju uzajamnu saradnju sa matičnom državom

Srpski kulturni centar u Istri bio je veoma aktivan u proteklih mesec dana, a Puležani i posetioci iz ostalih mesta mogli su da uživaju u različitim kulturnim manifestacijama.

Promocija knjige Snježane Vračar Mihelač Srpski kulturni centar u Istri Srbi iz Pule
Promocija knjige Snježane Vračar Mihelač

Ovu retrospektivu kulturne ustanove koja okuplja Srbe, ali i ostale stanovnike Pule, započećemo gostovanjem umetnica iz ovog grada u Beogradu. Svečanim otvaranjem izložbe Akvatorij akademskih umetnica Roberte Vajsman Nađ i Sanje Simeunović Bajec 29. oktobra u beogradskoj Galeriji 73, nastavljena je saradnja ove kulturne ustanove i Srpskog kulturnog centra iz najvećeg istarskog grada. Vajarka Vajsman Nađ predstavila se sa tri videa koja je radila poslednje godine i skulpturom ženskih cipela u čeliku, dok je Simeunović Bajec izložila slike ulja na platnu i akvarele.

– Izložba je bila dosta dobro posećena, medijski propraćena i najavljena i mogu reći da smo na neki način na velika vrata ušli u kulturnu i umetničku scenu Beograda. Saradnja sa Galerijom 73 traje već četiri godine, kada smo potpisali protokol o saradnji. Oni svake godine dolaze sa svojim kulturnim sadržajem; od izložbi, književnih tribina pa do kraćih pozorišnih komada. Sa radošću mogu reći da će se ta saradnja nastaviti i u buduće i da će biti obostrana – priča o saradnji sa beogradskom kulturnom scenom direktor SKC-a iz Pule Milan Rašula.

Već 8.11. dešavanja su se prebacila u Pulu Revijom savremenog srpskog filma u kinu Vali. Ovo je bio jedan od događaja u sklopu 14. Festivala srpske kulture u Istri koji je rađen u nekoliko programskih segmenata. Revija je deo festivala od samog pokretanja, tako da je ovo već 14. po redu.

– Manifestaciju održavamo u saradnji sa Filmskim centrom Srbije i zahvaljujući zaista dobroj i kvalitetnoj saradnji dobili smo odlične naslove. Selekciju filmova napravio je Miroljub Vučković iz Filmskog centra Srbije koji inače radi međunarodne programe. Bilo je zaista dobro posećeno. Pula je filmski grad i ovi filmovi su uvek dobro prihvaćeni. Deo njih je bio prikazan u sklopu Pula film festivala, ali ne u zvaničnom, nego u revijalnom programu. Publika koja je propustila priliku da ih vidi u dane festivala mogla je da poseti našu reviju – pojašnjava Rašula.

Na Reviji savremenog srpskog filma u Puli prikazani su filmovi: Pucnji u Marseju Gordana Matića, Toma Dragana Bjelogrlića, Jedini izlaz Darka Nikolića, Nečista krv: greh predaka Milutina Petrovića i Južni vetar 2: Ubrzanje Miloša Avramovića.

Fotografije koje putuju od Temišvara do Pule

Još u vreme trajanja Revije, u sklopu ovogodišnje organizacije Reli po galerijama otvorena je izložba fotografija „Made in Fabrika Fotografa 9” članova udruženja Fabrika Fotografa iz Beograda koje vodi akademski fotograf Aleksandra Popović Petković.

– Ona organizuje čitav niz tečajeva, a radi uglavnom sa mlađim ljudima koji se kroz svoj život bave fotografijom iz ljubavi. Aleksandra im otkriva profesionalni pristup fotografiji. Oni kroz taj period edukacije dobijaju nekoliko različitih tema i onda pri kraju godine naprave izložbe po regionu. Prva ovogodišnja izložba je bila postavljena u Beogradu, a nakon toga je gostovala u Puli, zatim ide u Temišvar pa u Skoplje. Zaista će biti prilika da se radovi mladih umetnika vide po regionu – tvrdi naš sagovornik.

Poslednji u nizu novembarskih dešavanja u puležanskom SKC-u bila je promocija knjige „Kad zatvorim oči” Snježane Vračar Mihelač. Moderator na predstavljanju ove zbirke poezije ljubljanske pesnikinje bila je Biljana Žikić.

– Promocija je održana u sklopu Sajma knjiga u Puli koji je otvoren 25. novembra. Na sajmu se predstavlja dobar deo izdavačke scene iz Srbije, pa smo kao Srpski kulturni centar organizovali, u neku ruku, paralelni program na kojem ćemo predstaviti nekoliko književnika, a započeli smo sa Snježanom – zaključuje naš razgovor direktor Srpskog kulturnog centra u Puli Milan Rašula.

U petak 2. decembra, posetioce Sajma knjiga u Puli očekuje promocija knjige Sanje Domazet „Na kafi sa Šekspirom”, dok će narednog dana biti održan omaž poeziji Miloša Miloševića u saradnji sa humanitarnom organizacijom Akt Hrvatska koja kroz ovu akciju prikuplja humanitarna sredstva za sadnice voćki i na taj način se referiše na zdrav odnos prema prirodi i ekologiji.