Srbi u Popovcu proslavili Malu Gospojinu

Pravoslavna crkva 21.septembra proslavila je Rođenje Presvete Bogorodice, praznik u narodu poznat kao Mala Gospojina.

Zoran Popović 22.09.2020.
Mala Gopojina Srbi u Popovcu

Na Malu Gospojinu slavi se uspomena na dan kada je u Nazaretu, u domu Joakima i Ane, rođena Sveta Deva Marija, i spada u jedan od najvećih zavetnih praznika. Mala Gospojina spada u red Bogorodičnih praznika i nepokretan je, što znači da ima fiksno mesto u crkvenom kalendaru i označen je crvenim slovom. U narodu se ovaj praznik slavi uz živopisne običaje, uglavnom posvećene rađanju. Veoma je cenjen kod Srba, a u većini mesta održavaju se vašari i druge svečanosti, proslave i molitve.

Jedno od takvih mesta je i baranjsko mesto Popovac u kom su Srbi prisutni još od srednjeg veka, a nakon seobe njihov broj se i povećao. Pravoslavni hram u Popovcu posvećen je Vavedenju Presvete Bogorodice, i iako se ne zna se tačan datum njegove izgradnje, i danas se čuva dokument na dasci gde piše da je hram osvećen 1726. godine, dok izveštaj sreskog sudije Baranjske županije govori da su temelji za hram udareni 1767. godine. Hram je u periodu od 1905. do 1912. godine obnovljen i oslikan, a u to vreme podignuta je i kapelica rođenja Bogorodice Marije na brdu Popovcu.

I ove se godine na praznik Malu Gospojinu kod spomenute kapelice okupio veliki broj vernika koji su prisustvovali svečanoj liturgiji koju je predvodio protojerej Vlado Kljajić uz protojereja Mihajla Marijanca te mesnog  paroha Srđana Trajkovića. Nakon svećane liturgije upriličen je kraći kulturni program u kom su članice i članovi SKUD „Jovan Lazić“ iz Belog Manastira pevali duhovne pesme. Uz mnoštvo vernika koji se vekovima okupljaju u Popovcu praznik su pohodili i lokalni političari, a među njima prisutni su bili zamenik župana Osječko-baranjske županije Radomir Čvarković , zamenik načelnika Opštine Popovac  Zoran Milošević i predsednik Veća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Dejan Jeličić.