Srpska pesma ponovo će se pevati u Osijeku

U Osijeku sa radom počela muzička sekcija u okviru Prosvjetinog pododbora.

Prosvjeta Osijek

Krajem oktobra u Osijeku je formirana muzička sekcija u okviru pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta koji deluje u ovom gradu. Prvi inicijativni sastanak održan je u sali Srpske pravoslavne crkvene opštine Osijek, a na prvoj zvaničnoj probi bilo je 20 članova.

– Aktivnosti sekcije su usko vezane uz rad ostalih sekcija SKD Prosvjeta i jedne druge upotpunjuju. Javni nastupi su takođe vezani uz realizaciju planiranih programa Prosvjete, ali i predstavljanje manjinske zajednice Srba u Osijeku, uveličavanja velikih pravoslavnih svečanosti kao što su Božić, svetosavska akademija i slično i manifestacije koje za cilj imaju sveukupno čuvanje srpskog nacionalnog identiteta u Hrvatskoj, ali i šire. Sa formiranjem ove sekcije cilj je postići spremnost članova da javno nastupaju, širiti kulturu i svest o nacionalnom bogatstvu koje naš narod ima, te vremenom potaknuti nastanak inkluzivne zajednice kojoj će gravitirati ne samo članovi srpske nacionalne manjine nego i svih ostalih etničkih zajednica u Osijeku – istakao je predsednik osječke Prosvjete Zdenko Čikara.

Sama sekcija osnovana je upravo na inicijativu Zdenka Čikare i Jelene Ajduković, a veliku podršku u radu ove sekcije dao je i osječki paroh protojerej-stavrofor Aleksandar Đuranović.

Prosvjeta Osijek ajduković
Jelena Ajduković

– Probe su započele u jeku korone, pre samo nekoliko dana. Zainteresovanost i odaziv ljudi je uprkos teškom periodu vrlo velika. SKD „Prosvjeta“ pododbor Osijek je omogućio sve kako bi rad sekcije tekao u potpunosti uz pridržavanje epidemioloških preporuka i mera. Polaznici muzičke sekcije podeljeni su na tri grupe pevača, prema godištu, međutim svi uključeni uče osnove vokalne tehnike, upoznaju se s vokalnim repertoarom srpske svetovne, crkvene i narodne muzike kao i s muzikom drugih naroda. Trenutno je cilj priprema programa za nadolazeće Božićne praznike, kao i Svetosavsku akademiju jer je Sveti Sava slava Prosvjete. Planovi za rad sekcije su prvenstveno postaviti sekciju na čvrste noge, animirati što veći broj građana Osijeka i okolnih mesta, zainteresovati ih za lepu, kvalitetnu muziku, za druženje, učenje – naglašava Jelena Ajduković kojoj je poverena uloga voditelja ove muzičke sekcije s obzirom na njeno muzičko obrazovanje i dosadašnje iskustvo i angažovanje u sličnim projektima.

Naslednici Zmaja

Kako ističu zainteresovanih da se uključe u rad ove sekcija ima još, tako da narednih dana očekuju da im se pridruži desetak članova. Aktivnosti u okviru muzičke sekcije došle su u vreme kada su obustavljene sve druge aktivnosti predviđene planom i programom osječkog pododbora Prosvejte.

– U ovoj godini održali smo dvanaest programa. Međutim, donošenjem novih epidemioloških mera obustavili smo dalju realizaciju programa koje smo planirali da održimo tokom ove godine. Moram da napomenem da sve probe muzičke sekcije održavamo u skladu sa propisanim epidemiološkim merama – naglasio je Čikara.

Osnovana muzička sekcija mogla bi biti naslednik nekadašnje pevačke grupe, odnosno Prvog srpskog pevačkog društva „Zmaj“ koje je u Osijeku osnovano 1922. godine. U svakom slučaju nakon nekoliko decenija zatišja, tradicionalna srpska muzika ponovo će se čuti u gradu na Dravi.