Srpska zajednica na sajmu Slavonski banovac u Pakracu

Prošlog vikenda u Pakracu je obeleženo 200 godina organizovanog zanatstva u ovom gradu i tom prilikom predstavljena knjiga o ovom važnom jubileju. Po deseti put održan je i sajam „Slavonski banovac“.

Srbi Hr 26.10.2018.
Slavonski banovac VSNM grada Pakraca 2018.

Povodom dva veka organizovanog zanatstva u Pakracu  je prestavljena knjiga „ 200 godina stvaranja i zajedništva“. Pored toga u Pakracu su prošlu subotu organizovani i brojni drugi sadržaji koji su bili posvećeni oživljavanju srednjovekovne istorije. Prikazano je na koji način se kovao slavonski banovac – prvi kovani novac u Hrvatskoj, a organizovana su i takmičenja u mačevanju i streljaštvu. Istog dana otvoren je i tradicionalni sajam Slavonski banovac.

Sajam Slavonski banovac ponovno je okupio brojne posetioce, domaće i goste koji su imali priliku da uživaju u brojnim zanimljivim sadržajima. Ova manifestacija održava se po deseti put na centralnom gradskom trgu u Pakracu, a ove godine, po drugi put se predstavila i srpska zajednica.

Među brojnim izlagačima, kroz prodajno-izložbeni štand Veća srpske nacionale manjine grada Pakraca, prikazana je etno zbirka rukotvorina koju vredno sakuplja i čuva Mirjana Miletić Milašinović, kao i proizvodi lokalnih poljoprivrednika i proizvođača suvenira.

Predstavljanje srpske zajednice na sajmu Slavonski banovac deo je projekta finansiranog od strane Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. VSNM Pakrac je ove godine predstavio tradiciju pakračkog kraja, ali i proizvode OPG-ova u cilju njihove promocije. Pakračko manjinsko veće takođe je počastilo svoje sugrađane i posetioce tradicionalnim čobancem.

Svim ovim događajima prisustvovali su predstavnici Vlade RH, Hrvatskog sabora, županije i gradova, a prisustvovao je i zamenik gradonačelnice Pakraca iz reda pripadnika srpskog naroda Nikola Ivanović.