Srpski kulturni centar Udbina biće novo mesto okupljanja Ličana

U ličkoj opštini Udbina, Srpsko narodno veće zvanično je otvorilo Srpski kulturni centar. Otvaranju su prisustvovali politički predstavnici Srba Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije, kao i brojni meštani ovog ličkog kraja.

Vaska Radulović 28.03.2024.
Srpski kulturni centar Udbina Milorad Pupovac Anja Šimpraga SNV

Brojni Ličani i Ličanke okupili su se novosagrađenom Srpskom kulturnom cenutru na Udbini kako bi prisustvovali njegovom svečanom otvaranju. Realizacija ovog projekta, od strane Srpskog narodnog veća, nova je nada za ovaj kraj Like, ali  i centralna kulturna institucija ličkih Srba. Novoizgrađeni objekat površine oko 150 kvadratnih metara, koji se sastoji od multufunkcionalnog prostora, kancelarije i čajne kuhinje, poslužiće u različite svrhe i biće dostupan svim ljudima ovog kraja, poručio je zamenik župana Ličko-senjske županije Milan Uzelac.

-Sam objekat biće višenamenski i u službi svih dobronamernih meštana Udbine. Pored tog kulturnog segmenta kojem je prvenstveno namenjen, koristićemo ga i u druge društvene namene poput sastanaka, predavanja, ali i dečijih rođendana ili čak za podušja nakon sahrana. Iako to sada mnogima može zvučati malo nelogično, mi znamo potrebe ovdašnjih ljudi, znamo koliko im je često neophodan prostor za ovakve skupove i smatramo da je smislenije da se koristi i u sve te svrhe nego da zjapi prazan – kaže Uzelac.

Iako srpska zajednica na Udbini već ima svoje prostorije, poput one u zgradi Opštine u kojoj se nalazi udbinski pododbor  SKD „Prosvjeta“, Uzelac ističe kako namenski uređene prostorije, poput one u kojoj je smeštena biblioteka, nisu adekvatne da zadovolje i ostale sadržaje različitog karaktera.

-Na Udbini već 22 godine unazad deluje SKD „Prosvjeta“, u okviru pododbora koji u ovom trenutku broji oko 66 članova društva. Oni su, do sada, svoje probe i pripreme obavljali u prostorijama pododbora, tamo su dočekivali svoje goste, organizovali različita okupljanja. Od sada će im i ovaj prostor biti na usluzi i znam da će im to biti višestruko korisno- naveo je Uzelac, ističuću kako na Udbini stalno živi oko hiljadu i sto stanovnika od kojih je dece vrtićke dobi i osnovnoškolskog uzrasta negde oko devedeset.

Srpski kulturni centar Udbina SNV

Tokom zvaničnog obraćanja prisutnima, Uzelac je istakao kako je novo mesto susreta Ličana i Ličanki, Srpski kulturni centar, mesto velike i teške istorije ali i mesto zajedničke budućnosti svih onih koji žive na ovim prostorima.

-Srećni smo da imamo s kim podeliti ovu svečanost, kao i teret zahteva koji pred nas postavlja naša stvarnost. Svesni smo negativnih trendova depopulacije, odlaska ljudi, promena u okolišu i mnogo čega drugog, ali naše delovanje ne možemo zasnivati samo na potvrđivanju onoga što je svima jasno. Potrebna nam je ideja, misao vodilja koja ne mora činiti niti realnom niti izvodljivom, ali koju možemo zajedno zamisliti. Večeras smo ovde upravo zato što smo bili u mogućnosti zamisliti mesto ne samo prenošenja starih znanja, nego i stvaranja novih. Pesma, ples, govor i svi drugi običaji, pokazatelji su naše snage i kada snage ponestaje. Pokazatelji su naše volje i kada nema previše razloga za volju. Stoga računajte da su vrata ove kuće uvek otvorena svima koji trebaju krov za svoju pesmu i temelj za svoju ideju- poručio je Uzelac.

Srpski kulturni centri srpskoj zajednici u Hrvatskoj predstavljaju simbolično i životno, šansu za revitalizaciju društvenog života u matičnim sredinama u kojima su izgurani i učinjeni nevidljivima, poručio je iz Udbine predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

- Srećni smo što imate ovakvu opštinsku vlast, načelnika i zamenika, vaše sumeštane koji su u razmerno kratkom vremenu od Udbine stvorili mesto u kojem ljudi žive u dobrim odnosima. Opštinska vlast se odnosi prema svima kao prema jednakima i kao prema svojima. Sve ovo smo postigli zahvaljujući onima koji su i pre vodili Opštinu, kao i sadašnjem načelniku te dožupanu Uzelcu - izjavio je Pupovac koji je većinu svog govora posvetio uglednoj ličkoj lozi Budisavljević.

Pupovac je istakao i kako samo na području Like već devet domova kulture, mesnih domova obnovljeno i uređeno, ili iznova sagrađeno, i to od Gornje Ploče, Mogorića, Vrebca, Lipova Polja, Doljana, Babina Potoka, Ličkog Petrovog sela, Debelog Brda do Udbine.

Srpski kulturni centar Udbina SNV Slušaj kako govori Sava Mrkalj Dejan Stojaković
Slušaj kako govori Sava Mrkalj - Dejan Stojaković

Potpredsednica Vlade Republike Hrvatske Anja Šimpraga naglasila je da su brojni srpski kulturni centri širom Hrvatske trajni spomenici srpske kulture, istorije i budućnosti.

-  Monodrama koju smo večeras odgledali je priča o Savi Mrkalju, ali i priča o svima nama, o ovom kraju i svim krajevima gde žive Srbi u Republici Hrvatskoj. Naš zajednički zavet prema Savi Mrkalju mora biti da našu tradiciju i kulturu ne skrivamo i ne zanemarujemo, da naš jezik i pismo ponosno koristimo i pokazujemo svetu. Jezik i pismo su naš identitet, deo nas, naša ulaznica u svet i naša lična karta. Želim vam da u ovom Centru imate puno projekata, programa, predstava i koncerata, ali i prijatelja i putnika namernika koji će ovde dolaziti i činiti ovo mesto živim - poručila je Šimpraga okupljenim Ličanima.

Iako još nedovoljno svesni značaja i potencijala jednog ovakvog multifunkcionalnog objekta koji tek treba da zaživi u budućnosti u Udbini ga, kažu, već smatraju svojom drugom  kućom.

-Možda još nismo potpuno svesni koliko nam znači ovaj Centar, ali ga već shvatamo i doživljavamo kao svoju kuću. Prvenstveno zbog toga što će to biti mesto naših okupljanja, druženja sa prijateljima, održavanja nekakvih sastanaka i slično. Uglavnom, biće to jedno jezgro oko kojeg ćemo se svi zajedno moći okupljati, a nadam se i imati neke nove sadržaje za mlade generacije. Ovo će biti rasterećenje i za naš prostor u kojem smo održavali probe folklora, likovne kolonije i druge sadržaje iz kulture, jer je ovaj prostor veći i funkcionalniji – kaže predsednica udbinskog pododbora SKD „Prosvjeta Tatjana Čanković,“, žena sa dugogodišnjim iskustvom i naporima da se u ovom delu Like neguju i sačuvaju kultura, tradicija i običaji ličkih Srba.

Povodom  svečanog otvaranja u Srpskom kulturnom centru izvedena  je monodrama „Slušaj kako govori Sava Mrkalj” u izvedbi Dejana Stojakovića, dok su u kulturno-umetničkom delu programa učestvovali članovi Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“, pododbor Udbina.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.