Srpsko narodno veće reagovalo na bacanje venca Nikoli Tesli u smeće

Reakcija predsednika Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca povodom stavljanja SNV-ovog venca za Nikolu Teslu u vreću za smeće.

SNV venac za Teslu u vreći za smeće

Predstavnici Srpskog narodnog veća, SKD „Prosvjeta“, SDSS-a, Srpskog demokratskog foruma, dvoje saborskih zastupnika i jedan zastupnik u Skupštini Grada Zagreba položili su 10. jula venac na spomeniku Nikoli Tesli povodom godišnjice rođenja ovog naučnika. Samo dan kasnije, neko je taj venac stavio u vreću za smeće i ostavio na spomeniku.

Reakciju predsednika SNV-a Milorada Pupovca na ovaj čin prenosimo u celosti.

– Danas pre podne dobar deo portala u Hrvatskoj preneo je foto i pisanu vest o tome da je neko na spomenik Nikole Tesle u centru Zagreba (na raskrsnici između Masarikove, Preradovićeve i Tesline) umesto cveća povodom jučerašnjeg Teslinog rođendana po svoj prilici tokom noći postavio vreću sa smećem. Gledajući te vesti u prvi smo mah i sami poverovali da je reč o tome, te se oko podneva uputili da vidimo da li je smeće neko u međuvremenu maknuo. Kad smo došli do spomenika videli smo da vreća za smeće nije maknuta i da se u njoj zapravo nalazi venac sa cvećem koji je neko stavio u nju. Venac koji je stavljen u vreću za smeće, a portali o stavljenoj vreći za smeće obavestili javnost zapravo je venac koji su juče oko 12.30 časova položili predstavnici Srpskog narodnog veća, SKD Prosvjete, SDSS-a i Srpskog demokratskog foruma, dvojica saborskih zastupnika i jedan zastupnik u Skupštini Grada Zagreba. Možda će se nekom činiti da je time šteta ili sramota manja, a nekome da nije reč ni o šteti ni o sramoti već o uspešnom performansu. Kako god bilo, mi veoma dobro znamo što se sa stavljanjem venca SNV-a i drugih srpskih organizacija u komunalnu vreću za smeće htelo poručiti nama i o nama. Taj biljeg znanja predugo i presvakodnevno nosimo. Istina, možda ga nismo očekivali ni na Teslin rođendan, ni u Teslinom krilu, ni na ukrštanju Masarikove, Preradovićeve i Tesline – piše u reakciji koju je potpisao Milorad Pupovac.