Stendap komičari Studija smeha iz Zagreba ponovo gostovali u Vukovaru

Studio smeha iz Zagreba je prvi hrvatski i regionalni klub stendap komedije koji je službeno otvoren 1. aprila 2011. godine i od tada do danas gostovao je u više od 50 gradova u zemlji i dvadesetak gradova u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Makedoniji.

Slavko Bubalo 09.03.2020.
Studio smeha

Proteklog vikenda Studio smeha imao je svoj drugi nastup u Vukovaru, a ovoga puta nastupilo je četvorica komičara koji su za temu izabrali muško-ženske odnose. Sudeći po reakcijama, Vukovarčane su veoma uspešno zabavili i nasmejali.

- Muško-ženski odnosi su materijal koji se sam od sebe piše jer smo zapravo svi njihov deo i svako se u tome može prepoznati, tako da mislim da je to i najbolja tema za stendap. Tema je univerzalna i jedna je od prvih predstava Studija smeha koja ima i svoj ženski deo u kom na istu temu pričaju žene i mislim da s njom nema greške – kaže Tin Sedlar iz Zagreba, jedan od komičara koji je ujedno bio i zabavljač i svojevrsan voditelj programa.

Iako se možda tako ne čini humor je veoma ozbiljan posao i zahteva ozbiljan i studiozan pristup te brzo prilagođavanje na sceni.

- Ljude nije baš tako lako nasmejati kao što se možda čini. Uvek sam znao da je to tako. Nakon devet godina u ovom poslu i mozak mi na neki način funkcioniše tako da uvek razmišljam šta bi ljude moglo da nasmeje pa se sad možda čini da je to lako. Međutim, svaki put je to neki novi izazov i zahteva jednu novu energiju, ali ako to radite iskreno sve to kod publike prolazi mnogo bolje – ističe Sedlar.

Na sceni u Hrvatskom domu ovaj kraj Hrvatske imao je i jednog svog predstavnika. To je Goran Vinčić iz Mirkovaca kod Vinkovaca koji je ovim poslom počeo da se bavi spontano tokom školovanja u Zagrebu. Prvi nastup imao je u Privredniku, a onda se priključio ekipi iz Studija smeha i sada se time bavi već pet godina. Nastup pred publikom koja ga poznaje za njega je ipak veći izazov.

- Kada sam prvi put nastupao u Vukovaru imao sam dosta veliku tremu. Sada je treme bilo manje, ali opet nije mi bilo lako pa je bilo neuobičajeno više treme nego inače. Teško je kada se ljude ne smeju, ali ako dobro krene onda sve ide mnogo lakše. Sada sam već pomalo ušao u taj posao za koji se trudim da mi ipak ne bude samo to iako od njega sada i živim, a ranije sam preživljavao. Uzori su mi Robin Vilijams, Dejv Alen, Don Rikels, Ričard Prajor i naravno Džeri Sajnfild – kaže Goran.

Uz njih dvojicu Vukovarčane su zabavljali i Zagrepčanin Tihomir Paravina i Banjalučanin Marko Dejanović koji su, svaki na svoj način, predstavili odnose između muškaraca i žena koji ponekad znaju da budu veoma komplikovani a samim tim i komični.

- Sve je uglavnom zasnovano na stvarnom životu, ali naravno malo iskarikirano kako bi publika sve to bolje primila. Večeras u Vukovaru nije bilo teško nasmejati publiku koja je bila izuzetno dobro raspoložena, ali ponekad se desi da je potrebno, kako mi to kažemo, orati i kopati da u tome uspeš. To se odmah vidi, to da li je publika dobro raspoložena, ali sva sreća smeh je nedobrovoljna reakcija i čovek ne može da je kontroliše – kaže nakon nastupa dobro raspoloženi Marko koji inspiraciju većinom pronalazi u svom privatnom životu, a ne u onom javnom.

Iako stendap služi pre svega da ljude oraspoloži i nasmeje i u njemu postoji autocenzura i teme koje je najbolje izbegavati, jer nastup ide uživo i nije moguće predvideti kako će publika reagovati. Muško-ženski odnosi su univerzalna tema, bliska ljudima i za komičare je uvek zahvalna.

- Dosta zavisi i od sredine u kojoj gostujemo. Negde nam, na primer, kažu nemojte o religiji. Mi i sami pitamo pogotovo ako dolazimo u sredinu za koju već unapred znamo da može biti nekih problema. Negde je to, kao što rekoh, religija, negde su problem međukomšijski ili međunacionalni odnosi, ali seks, muško-ženski odnosi ili stvari iz našeg privatnog života su uvek dobrodošli i s tim ne možemo promašiti ma gde da nastupamo – kaže Tin Sedlar.

Komičari iz Studija smeha imaju dobru saradnju i sa srpskom stendap komičarskom scenom i ona je danas redovna. Sve to govori da je humor odlično oružje u razbijanju predrasuda o čemu govore i zajednički projekti poput festivala pod nazivom „Revolucija balkanske svesti“ na kom učestvuju komičari iz celog regiona ili projekat „KAJ BRE“ koji za cilj ima borbu protiv predrasuda u odnosima između Hrvatske i Srbije.