Svečana proslava Vaskrsa u Vukovaru

Srpsko kulturno društvo Prosvjeta pododbor Vukovar na vaskršnji ponedeljak 17. aprila održalo je svečani vaskršnji program.

Maja Milanović 18.04.2023.
Vaskršnji program skd prosvjeta vukovar

Nakon stradanja na Veliki petak, na Vaskrs Gospod Isus Hristos je vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji darovao večni život. Tradicionalnim vaskršnjim programom drugog dana Vaskrsa, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta pododbor Vukovar proslavlja najveći hrišćanski praznik u prostorijama Srpskog doma u Vukovaru.

- Kroz ovaj program želimo da duhovno i svetovno proslavimo najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Već tradicionalno na vaskršnji ponedeljak vukovarska publika ima priliku da prisustvuje programu koji organizuje SKD Prosvjeta pododbor Vukovar, u kojem učestvuju udruženja sa područja grada Vukovara, ali i okoline – izjavio je predsednik vukovarskog pododbora SKD Prosvjeta Milenko Živković.

Program je otvorilo Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor, vaskršnju besedu govorio je veroučitelj Borislav Vignjević, recitatori Gimnazije Vukovar predstavili su se sa prigodnim recitalima, a program je završen pesmom tamburaškog orkestra Vučedolski zvuci koji su nastupili sa vokalnim solistima Milisavom Petkovićem i Živojinom Jergićem. Kao gosti na Vaskršnjem programu našli su se i grupa Naši koreni iz Borova i Đurđevak iz Bobote koji su se predstavili sa tradicionalnom srpskom muzikom i pesmom.

- Dugi niz godina se vrlo rado odazovemo pozivu vukovarske Prosvjete da učestvujemo na Vaskršnjem programu, tako da nam ovo nije prvi put. Večeras se predstavljamo sa tri vaskršnje pesme Tupan mi tupa, Oro se vije i Cveto mori Cveto – kaže predsednica Etno ansambla Đurđevak Nikolina Nešić koja najavljuje Letnju školu tradicionalne muzike u organizaciji ove etno grupe.

Vaskršnji program skd prosvjeta vukovar

Etno grupa Đurđevak

- U junu mesecu u Trpinji na Panjiku planiramo da održimo Prvu letnju školu tradicionalne muzike. Radi se o višednevnoj manifestaciji koja je namenjena širenju svesti i znanja o tradicionalnoj srpskoj muzici, u koju će, osim članova Etno grupe Đurđevak, biti uključeni i gosti iz Srbije koji su vodeći stručnjaci u svojim poljima. Polaznici škole su svi zainteresovani građani, prvenstveno deca sa našeg područja, uzrasta do 18 godina koja obrazovni program polaze na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, odnosno po modelu A. Svi polaznici će dobiti priliku da se pobliže upoznaju i isprobaju posebnosti starih instrumenata kao što su gajde, frule i tapan, ali i da zapevaju pesme iz bogate riznice srpskog tradicionalnog repertoara – dodaje Nikolina Nešić.

Prosvjeta iz Vukovara i u narednom periodu vukovarskoj publici ima u planu da pripremi bogate kulturne sadržaje.

- Bližimo se mesecu maju u kojem planiramo da održimo naš Skup audiofila u večeri vinila u kojem ćemo ovaj put predstaviti pevača Miroslava Ilića kada će naši lokalni izvođači i uživo izvesti njegove pesme. Sledeći Skup biće posvećen grupi Atomsko sklonište i već tradicionalno 27. i 28. maja imamo našu likovnu koloniju Boje Vukovara gde će učešće uzeti slikari sa prostora Republike Hrvatske, Republike Srpske i Republike Srbije, kao i iz Bosne i Hercegovine – zaključio je Živković.