Svečano u Požegi i Kraguju kod Pakraca

U Kraguju je održana završna folklorno-pevačka svečanost, dok je u Požegi Veće srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije organizovalo Božićni prijem.

Srbi Hr 05.01.2022.
Kraguj folklor Božićni prijem Požega

Predzadnjeg dana 2021. godine u Društvenom domu u Kraguju kod Pakraca održana je završna svečanost malih folkloraša i hora. Više od 30 dece je učestvovalo u programu, a u publici su, ovoga puta zbog epidemioloških uslova, bili samo roditelji.

U proteklih šest meseci u pakračkom kraju intenziviran je rad sa najmlađima sa ciljem pokretanja folklora, a kroz angažman majki dece osnovan je i hor. Veliku pomoć za ovo Pakračani su dobili kroz projekat Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije finansiranom od Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

- Koliko nam je bitan rad sa najmlađima govori i činjenica da su se u aktivnosti prevoza dece i pomoći oko aktivnosti uključili vodeći ljudi srpske zajednice, od moje malenkosti, zamenice gradonačelnika Mirsade Popović Damjanović, sekretara županijskog Veća Darka Derenja, pakračkog paroha Đorđa Teodorovića i mnogih drugih. Posebno nam je važna uključenost dece iz udaljenijih sela – priča zamenik županke Požeško-slavonske županije Nikola Ivanović.

Kroz više od 30 radionica deca su, pre svega, učila tradicionalne pesme i kola Srba zapadne Slavonije, ali se i upoznavali sa koreografijama iz Srbije.

Božićni prijem u Požegi

Gradsko veće srpske nacionalne manjine Požega, u saradnji sa parohijom požeškom i zamenikom županke Požeško-slavonske županije Nikolom Ivanovićem, organizovalo je sinoć u jednom lokalnom restoranu Božićni prijem. Prisustvovali su mu, između ostalih, vladika pakračko-slavonski Jovan, sekretar eparhije protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović, županka Antonija Jozić, gradonačelnik Požege Željko Glavić i konzulka Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić.

- Ovo nama je velika čast, veliki iskorak da u jednoj zajednici kako i živimo svi zajedno, proslavimo ovaj najradosniji hrišćanski praznik Božić. Nadam se da će ovakva okupljanja postati tradicija, kako u Požegi tako i u drugim mestima naše županije – istakao je Nikola Ivanović koji je ujedno svima, u ime potpredsednika Vlade Republike Hrvatske Borisa Miloševića preneo čestitke za Božić i Novu godinu.

Božićni prijem Gradskog veća srpske nacionalne manjine Požega okupio je predstavnike političkog, društvenog i javnog života Požege i Požeško-slavonske županije. Više od deset  godina VSNM Požega održava prijem povodom Božića i ovogodišnji, s obzirom na spisak uzvanika, predstavlja značajan iskorak.

Skupu su, među ostalima, prisustvovali mnogobrojni predstavnici i članovi opštinskih, gradskih i županijskog Veća srpske nacionalne manjine, predstavnici srpskih organizacija i politički predstavnici Srba u Požeško-slavonskoj županiji.

Organizatori su se ovim putem zahvalili svima koji su pomogli u organizaciji.