Svečanom sednicom borovski vatrogasci proslavili veliki jubilej

Borovski vatrogasci proslavili su u subotu 20. avgusta 90. godina postojanja i rada svog Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Borovski vatrogasci

Uz brojne goste iz prijateljskih društava iz Slavonije, Baranje, Srema i Bačke na skupu u sali Društvenog doma vatrogasci su se prisetili svojih početaka i goste upoznali sa trenutnim prilikama u svom društvu.

– Kroz devedeset godina postojanja naše društvo je prošlo kroz mnogo toga. Bilo je mnoštvo intervencija i spasili smo mnogo života i imovine naših meštana. Član ovog društva sam preko 40 godina i mogu da kažem da smo danas spremni za svaku intervenciju. Naše društvo danas broji 146 članova, ali ih je 56 operativnih. Imamo i počasne članove, a posebno želim da istaknem da imamo i 52 dece što je jedan lep zalog za budućnost vatrogastva u Borovu  – naglašava predsednik DVD Borovo Miroljub Mladenović.

Dobro je kada vatrogasci nemaju posla, ali u vremenima velikih vrućina i suša kakve ove godine vladaju u našim krajevima požari su veoma česti. Tako je od početka ove godine u Borovu bilo čak 13 požara do kojih uglavnom dolazi zbog nemara pojedinaca.

– Član ovog društva postao sam pre šest godina na nagovor dvojice kolega. Brzo sam se zaljubio u ovaj poziv, a tako sam upoznao i svoju suprugu. U društvu imamo i šest žena koje su položile za operativne članove i koje zajedno sa nama odlaze na intervencije i pokazale su se kao odlične. Hrabre su jednako kao i muškarci – otkriva sekretar društva Miroslav Lončarević.

borovski vatrogasci Miroljub Mladenović
Miroljub Mladenović

Član borovskog vatrogasnog društva je i načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović koji je istakao da opremanje i briga o vatrogascima nije samo moralna, ljudska, nego i zakonska obaveza jedinica lokalne uprave.

– Opština ima i zakonsku obavezu da izdvaja sredstva za vatrogasna društva što je doprinelo kvalitetnom pomaku kada je reč o organizaciji društva i nabavke potrebne opreme. U Borovu se s tim aktivnostima krenulo na vreme, sagradili smo Vatrogasni dom i vatrogasce opremili zadovoljavajućim tehničkim sredstvima i opremom. Opština za rad društva izdvaja i više od svoje zakonske obaveze i sigurno nije slučajno što DVD Borovo ima toliki podmladak. Želimo da društvo koje danas slavi 90. godišnjicu rada doživi još puno ovakvih godišnjica – rekao je načelnik koji je na naše pitanje nedostaje li vatrogascima nešto u šali odgovorio – Samo još kanader da nabavimo.

Gosti sa svih strana

Vatrogascima su u goste došli članovi brojnih vatrogasnih društava sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije kao i iz susedne srpske Autonomne pokrajine Vojvodine.

– Sa kolegama iz Borova i Hrvatske povezuje nas razmena iskustava i saradnja koja je naročito dobra u prigraničnom prostoru između naše dve države. Ovde smo stigli da uveličamo veliko slavlje borovskih vatrogasaca i da ih podržimo u njihovom radu – rekao je predsednik Vatrogasnog saveza Vojvodine Siniša Šavija.

Bez dobrog komšije život je nezamisliv, a DVD Borovo najbolju saradnju ima sa kolegama iz susednog Dalja.

– Prilikom nekoliko požara, što kod nas, što ovde u Borovu, dolazili smo jedni drugima u pomoć. Saradnja je intenzivirana u zadnjih petnaestak godina kada smo Borovcima pomogli kupovinom novih uniformi. To nas je zbližilo i mogu reći da je Borovo danas jedno od prepoznatljivih društava ne samo u Vukovarsko-sremskoj županiji, nego i šire – ističe predsednik DVD Dalj i vatrogasne zajednice Osijek Želјko Penić.

Borovski vatrogasci Aleksandar Mladenović, Miroslav Lončarević i Nemanja Cvijanović

Na početku svečanosti vatrogasci su minutom ćutanja odali poštu svim preminulim kolegama, a na kraju su podelili priznanja i zahvalnice zaslužnim organizacijama, pojedincima i prijateljskim društvima.

Osnovani 17. decembra 1932. godine

Vatrogastvo u Borovu zvanično postoji od 17. decembra 1932. godine iako je ideja o njegovom osnivanju rođena već pet godina ranije kada su braća Damjan i Kuzman Cikovac u svojoj trgovačkoj radnji počeli da sakupljaju sredstva za kupovinu prve protivpožarne pumpe.  Sve je ipak bilo lakše kada je u ataru sela podignuta fabrika „Bata“ čiji generalni direktor Toma Maksimović je bio i prvi predsednik vatrogasnog društva.

Pored Maksimovića među osnivačima su bili mesni paroh Bogdan Dejanović koji je bio i zamenik predsednika, komandir Milutin Tičak, njegov zamenik Ljubomir Buzaretić, zatim sekretar Ilija Sekulić, blagajnik Milan Cvijović, zamenik blagajnika Borivoj Stojšić, spremištar Žarko Bogdanović, doktor društva Stevo Stojanac i trubač Jovan Jeremić.

Društvo je tada imalo preko 30 članova, a Maksimović se pobrinuo da svaki vatrogasac dobije jedno radno i jedno paradno odelo, a opremio ih je i autotankom od 2.000 litara sa dva creva za gašenje vatre.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.