Svi jedinstveni u osudi nasilja u Vukovaru

U subotu 6. januara u večernjim satima grupa navijača pripadnika Bed Blu Bojsa pretukla je decu u centru Vukovara.

Srbi Hr 09.01.2024.
popis stanovnika Vukovar Ćirilica grad Vukovar naslovna popis stanovništva

Dvojica pretučenih dečaka su zbog težine nanetih povreda zadržana na bolničkom lečenju u Osijeku. Tokom istrage ovog slučaja policija je privela osumnjičenog dvadesettrogodišnjaka kojem je nakon ispitivanja 8. janura, odlukom istražnog sudije Županijskog suda u Vukovaru određen istražni zatvor.

Nakon subotnje tuče u centru Vukovara policija je 8. januara izdala zvanično saopštenje.

- Zasad je tokom policijskog postupanja uhapšen dvadesettrogodišnji hrvatski državljanin, a provedenim kriminalističkim istraživanjem smo utvrdili sumnju da je počinio kazneno delo Učestvovanje u tučnjavi iz člana 122. Kaznenog zakona Republike Hrvatske te je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-sremske. Nastavljamo s kriminalističkim istraživanjem u cilju utvrđivanja ostalih učesnika događaja - stoji u saopštenju policije.

Iz vukovarskog Opštinskog državnog tužilaštva izvestili su i da je istražni sudija prihvatio njihov predlog i odredio osumnjičenom istražni zatvor zbog postojanja posebnih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ometati kazneni postupak uticajem na iskaze žrtava, svedoke i ostale osumnjičene te postojanja okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno delo, odnosno počiniti teže kazneno delo.

Prema nezvaničnim iskazima svedoka razlog brutalnog prebijanja maloletnika je najverovatnije jer su razgovarali koristeći ekavicu, odnosno srpski jezik. Iako se ovaj fizički napad ne povezuje sa nacionalnom pripadnošću i nije okarakterisan kao međunacionalni sukob, postoje brojna svedočanstva koja potvrđuju navode da je sukob započeo upravo iz tog razloga.

Reagovao i SDSS

Povodom ovog slučaja saopštenje je 8. januara izdala i gradska organizacija SDSS-a i zamenik gradonačelnika Srđan Kolar.

- Žalosti činjenica da se ovakvi napadi ponovo dešavaju u našem gradu, a svedoci smo tih nemilih događaja u prethodnom periodu iz ne tako davne 2019. i 2020. godine koji nisu bili malobrojni. I tada su akteri napada na učenike bili pripadnici već pomenute grupe navijača. Iako dostupni podaci MUP-a ne govore da li se radi o međunacionalnom sukobu, svedoci govore da među napadnutim mladićima ima i pripadnika srpske zajednice. Bez obzira koje su nacije napadnuti mladići, osuđujemo ovakvo ponašanje i pozivamo policiju i pravosudna tela da napokon represivnim pristupom zaštite sve druge građane od ovakvih huligana koji si uzimaju za pravo da povređuju druge samo zato što nisu ili jesu drugi ili drugačiji. Želimo Vukovar u kojem roditelji neće biti zabrinuti kada mu dete izađe iz kuće i ode u školu ili na bilo koju drugu van školsku aktivnost. Takođe pozivamo sve relevantne institucije da istraže motiv napada pripadnika navijačke grupe BBB na druge dečake i insistiramo da upoznaju javnost sa tim – stoji u saopštenju.

Konferenciju za medije danas su u Saboru održali i saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević.

- Podsetio bih na incident uoči Kolone sećanja u Vukovaru prošle godine kad su napadnuti studenti iz Srbije u autu srpskih registracija, napadači su zaustavili auto nasred ceste i to pred policijom, napali ih smatrajući da im se ništa neće dogoditi. Očekujemo jasnu reakciju, prvenstveno policije, potpunu istragu, pronalazak svih napadača, pravilnu kvalifikaciju dela (nije tučnjava), primereno kažnjavanje jer ovom nasilju treba stati na kraj. Zato podržavamo protest koji su roditelji najavili jer tome treba stati na kraj. Nadamo se da će se deca oporaviti - rekao je Boris Milošević.

- Želimo da ljudi iz sfere politike ne podstiču ekstremizam i ne koriste ekstremiste za obračune s drugim političkim grupacijama kao što je bio slučaj sa sprečavanjem našeg dolaska u Vukovar. Moguće da je deo tih navijača bio među onima koji su nas čekali. Neka se danas ne prave kao da ne znaju ništa, itekako dobro znaju. Država, Vlada i njene e institucije ne mogu imati toleranciju prema ljudima koji narušavaju ono što je u sportu najbolje – takmičenje u miru, veštini, a ne u mržnji i nasilju. Želimo da ova deca što pre ozdrave i da što pre prežive strašan šok i želimo da država počne konačno delovati u skladu sa svojim pravilima i da ne bude blaga prema onima koji nisu prema deci blagi i da svaki oblik netolerancije, bilo kroz pevanje, ili slavljenje vatrenim oružjem, da jasno da do znanja da je to nedopušteno – dodao je Milorad Pupovac.

Napad su osudile i sve druge političke stranke uključujući i lokalni HDZ te vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu, a porodice žrtava su za subotu 13. januara u deset sati najavile protest protiv nasilja.