Svi očekuju da će projekat „Žene s istoka” biti nastavljen

Održavanjem završne konferencije okončana je treća faza projekta „Žene s istoka” čiji cilj je jačanje uloge žena pripadnica manjina u očuvanju tradicije, promovisanju kulture i razvoju lokalne zajednice.

Slavko Bubalo 01.09.2023.
Žene sa istoka 2 Biljana Pejić udruženje žena Negoslavčanke

Treći krug projekta „Žene s istoka” uspešno je priveden kraju i zaključen 30. avgusta završnom konferencijom održanom u vukovarskom restoranu „Mornar”. Projekat je proteklih šest meseci zajedno sa partnerskim udruženjima provodilo Udruženje žena „Negoslavčanke”. Tokom tog polugodišnjeg perioda održano je 38 edukativnih i kreativnih radionica u koje je bilo uključeno 220 žena, a održana je i jedna pozorišna predstava. Aktivnosti su započete 1. marta, i trajale su sve do ove završne konferencije na kraju avgusta.

– Ova završna konferencija ujedno i 40 aktivnost koju smo odradili u proteklih šest meseci. Na njoj smo okupili više od stotinu žena iz sedam udruženja, a aktivnosti smo održavali u svim mestima, ono što je bilo u Negoslavcima održavano je i u Vukovaru, Borovu, Banovcima, Markušici, Ostrovu i Belom Manastiru. Na taj način smo povezali žene i ohrabrili ih da se udruže i uključe u aktivnosti svoje lokalne zajednice – ističe predsednica Udruženja žena „Negoslavčanke” i voditeljka projekta Biljana Pejić.

Pored Negoslavčanki, u projekat su bila uključena udruženja žena „Jelica” iz Vukovara, „Banovčanke” iz Banovaca, „Zlatne ruke” iz Markušice, „Nura” iz Ostrova, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta” pododbor Borovo i Folklorni ansambl „Čuvari tradicije baranjskih Srba” iz Belog Manastira što nam je veoma važno jer smo svoje aktivnosti prebacili i na područje Baranje. Projekat je finansiralo Srpsko narodno veće iz Zagreba sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

– Mi smo ovim projektom zaista pomerili neke granice iako smo na početku imali određene sumnje, ali broj žena koji se uključio pokazao nam je da smo na pravom putu. Uspeli smo da se odmaknemo od percepcije žene kao domaćice i majke i uspeli smo da ženama uključenim u projekat ponudimo i nešto drugo, edukaciju i razne kulturne sadržaje. Nadamo se da će SNV, koji je podržao sve tri faze ovog projekta, podržati i novu, četvrtu fazu, jer je to za nas žene na istoku Hrvatske jako važno – zaključila je Biljana Pejić.

Jedan od mnogih predavača bila je i prof. Mirjana Oreščanin iz Vukovara, koja je održala ciklus radionica posvećen glumici Sonji Savić.

– Moram da priznam da sam bila iznenađena zanimanjem koje su žene pokazale za ovu glumicu o kojoj i sama nisam mnogo znala. Drago mi je da su žene na ovu priču veoma dobro reagovale jer je to priča o jednoj velikoj zvezdi našeg glumišta čiji život je prerano okončan. Žene su željne druženja, rada i aktivnosti. Ovaj projekat je pokrenuo mnogo toga, osnovana su mnoga udruženja žena koja pre početka ovog projekta nisu postojala tako da je on u našim sredinama ostavio značajan trag i da je on zapažen ne samo među ženama nego i u lokalnim zajednicama uopšte – rekla je prof. Oreščanin.

Žene sa istoka 2 udruženje žena Negoslavčanke

Za nastavak projekta i osnaživanje žena založila se i zamenica predsednika Srpskog narodnog veća i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

– Kada je u pitanju Srpsko narodno veće i njegova povezanost i usmerenost na ženska pitanja uopšte ne treba sumnjati da će ovaj projekat biti nastavljen. Svojom masovnošću i brojnim aktivnostima dokazao je da treba da bude nastavljen jer se žene rado odazivaju na organizovane aktivnosti i što je najvažnije osećaju povezanost sa svojom srpskom zajednicom. SNV ovaj projekat nije pomogao samo finansijski nego i medijski jer su mediji SNV-a, ali i Zajedničkog veća opština i naših rado stanica redovno pratili sve aktivnosti koje smo provodili. Zahvaljujući upravo našim medijima dobili smo na vidljivosti što je veoma važno za uključenost i participaciju žena u društvenom životu – rekla je Dragana Jeckov i zaključila da nije u redu zanemarivati činjenicu da je u ukupnoj populaciji 51 posto žena.

- Mi u svemu treba da ravnopravno učestvujemo, kako u obavezama i preuzimanju odgovornosti, tako i u ostvarivanju naših prava. Svedoci smo u poslednje vreme eskalacije porodičnog nasilja i to je isto tema kojoj posvećujemo pažnju i ja, kao predstavnica žena i kao saborska zastupnica, to potenciram i ubuduće ću se i te kako zalagati za zaštitu prava žena i njihovu ravnopravnost i suprotstavljati svakom obliku nasilja nad ženama – poručila je Jeckov.