Takmičenje u narodnim sportovima u Borovu

Tradicionalne narodne sportove u kojima se kršni momci takmiče ko će dalje baciti kamen i ko će nadvaladati u povlačenju konopa i štapa u Borovu je oživelo Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine. U goste udruženju došli su takmičari iz Hrvatske, Republike Srpske i Srbije, a svi zajedno lepo su se zabavili i družili uživajući u prijateljskom odmeravanju snaga.

Slavko Bubalo 22.05.2018.
Ozren narodni sportovi takmičenje

Na ovom takmičenju bilo je za svakoga ponešto. Za žene je organizovana trka u nošenju jaja u kašiki, deca su se nadmetala u trčanju u džaku, a muškarci u malom fudbalu, balotanju, skoku u dalj iz mesta, povlačenju konopa i štapa i bacanju kamena s ramena.

Ova poslednja pomenuta bila je i najatraktivnija, a njen pobednik je Bojan Zarić koji je kamen težak 12,5 kilograma bacio bezmalo osam metara.

- Za ovu disciplinu najpotrebnija je snaga, a u manjem delu tehnika. Fizički sam radnik pa mi snage ne nedostaje. Trenutno radim u Austriji, a pre toga bavio sam se poljoprivredom. Ovde sam došao da se malo odmorim i volim što se narod okuplja na ovakvim manifestacijama, a za druženje mi ne treba posebna motivacija – kaže Bojan.

Druženje kao cilj svega

Organizatori ističu da je cilj svega zabava i druženje učesnika i publike.

- Naš jedini cilj je da se dobro zabavimo i da ove tradicionalne narodne sportove iz kraja odakle smo doselili šezdesetih godina prošlog veka sačuvamo od zaborava – ističe predsednik udruženja Srba Ozrena i Posavine Rajko Lukić.

Na kraju manifestacije održan je i kulturni program u kom su pored domaćina nastupili i folkloraši iz Broda u Republici Srpskoj i komšije iz Ostrova.

Održavanje manifestacije finansijski je pomogao Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, generalni sponzor bila je opština Borovo, a medijski Radio Borovo.