Titula najboljeg harmonikaša otišla u Paraćin

U Borovu održan sedmi festival Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

Slavko Bubalo 02.12.2019.
harmonika

U Borovu su se po sedmi put okupile mlade harmonikaške snage da na festivalu Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema pokažu svoje umeće u sviranju ovog instrumenta koji u srpskoj muzičkoj tradiciji ima posebno mesto.

Festival je održan u organizaciji udruženja „Čuvari srpskog identiteta“, a podršku ovoj manifestaciji dali su Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Opština Borovo.

- Ove godine okupili smo dvanaest takmičara koji su ovde stigli iz Republike Hrvatske i Republike Srbije, a njihovo umeće ocenjivao je zaista kvalitetan stručni žiri. Predsednik žirija bio je umetnički rukovodilac Narodnog ansambla RTS-a Siniša Vićentijević, zatim donedavno dugogodišnji rukovodilac Narodnog ansambla RTV-a Mića Janković i prof. Gordana Prnjavorac iz Muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada. Zadovoljan sam što ova manifestacija traje evo već sedmu godinu uprkos svim teškoćama koje smo imali prethodnih godina jer još uvek nismo u mogućnosti da je organizujemo u Vukovaru. To govori da ovaj instrument još uvek nije dobrodošao u tom gradu, ali mi ćemo raditi na tome da to promenimo – kaže predsednik udruženja „Čuvari srpskog identiteta“ Dragan Todić.

Svake godine na ovom takmičenju pojavi se između 12 i 15 takmičara. Ove ih je bilo 12 i stigli su iz Hrvatske i Srbije, ali bez obzira na to stručni žiri imao je pune ruke posla da oceni umeće takmičara koji su nastupili u četiri konkurencije i to su bili pioniri do 11 godina, mlađi juniori 12-14 godina, juniori od 15 do 18 godine i seniori od 18 do 30 godina.

- Biti u žiriju nije zahvalan posao. Bilo je dosta manje kandidata nego prethodnih godina, ali bez obzira na to mogu da kažem da su ovi koji su došli vrlo kvalitetni. Istakao bih pionire što je za mene svojevrstan paradoks, da jedan dečak koji ima deset, jedanaest godina svira tako dobro. To nam govori da on radi upravo ono što je i najvažnije, a to je da mnogo vežba. Ono što mi ocenjujemo je ono što čujemo, a odnosi se na tehniku desne i leve ruke, na frazu, odnosno na sposobnost harmonikaša da je iznese u profesionalnom smislu i na kraju odabir repertoara koji je potrebno stilski izvesti na dobar način – objašnjava predsednik stručnog žirija Siniša Vićentijević.

Pobednici festivala

Iako to do sada nije bila praksa ovaj put uvedena je i titula apsolutnog pobednika festivala, a namera je pre svega da to bude dodatni stimulans za buduće takmičare koji će na ovom festivali nastupati. Tu titulu poneo je upravo jedanaestogodišnji dečak koga je predsednik žirija pominjao, odnosno Nikola Simić iz Paraćina.

pobednik prva harmonika

- Nije mi bilo teško da se pripremim za ovo takmičenje, ali treba da se vežba i onda nema problema. Konkretno, za ovo takmičenje pripremao sam se oko nedelju i po dana, a inače svaki dan vežbam po dva ili tri sata. Nastojim da se čuje svaki ton koji odsviram i sve to polako vežbam, a onda usviravam. Volim sva naša kola i među njima ne pravim razliku, sva su dobra – kaže pobednik.

Pored Nikole, koji je pobedio u konkurenciji pionira titule pobednika u ostalim kategorijama poneli su Stefan Čortanovački iz Vojke kod Stare Pazove u konkurenciji mlađih juniora, Veljko Stajšić iz Stapara u konkurenciji juniora i Uroš Veselinović iz Mirkovaca u konkurenciji seniora.

Takmičare je u revijalnom delu programa pratio orkestar kojim je rukovodio Novica Todić, a u njemu su bili sve sami vrhunski muzičari već pomenuti Mića Janković na harmonici, zatim muzičari RTS-a i RTV-a Bojan Pavlov, Arsa Antić, Ivan Božić i Zoran Mitrović i kao predstavnik domaćih muzičkih snaga Dejan Kurucić na bubnjevima.

Posebno zadovoljstvo za okupljenu publiku bio je nasatup pevača narodne muzike Radiše Uroševića koji je otpevao nekoliko svojih najpopularnijih pesama.

Program su i ovoga puta vodili popularni televizijski voditelji Nataša Ilić Jovanović i Živorad Nikolić.

 

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.