Tozovac u vukovarskoj večeri vinila

Vukovarska Prosvjeta posvetila program legendi narodne muzike Predragu Živkoviću Tozovcu.

Tozovac Prosvjeta

Gotovo dvadesetak programa vukovarski podobor Prosvjete organizovao je u sklopu teme „Skup audiofila u večeri vinila“. Organizatori su najpre krenuli sa rok muzikom, a vremenom se javila potreba i za večerima narodne muzike.

– Mi smo krenuli sa rok muzikom, ali iskreno mali broj posetilaca tih večeri naterao nas je da razmišljamo da li to radimo za svoju dušu ili treba da radimo za publiku. Ako nema rok publike, onda će doći ova druga publika koja će slušati te pesme. Takođe, razmišljamo i o večeri vinila klasične muzike. Jednostavno smo pošli od ideje da kada imamo tehniku i opremu, taj zvuk koji je jedinstven i kvalitetan, ponovo čujemo i da se podsetimo kako je to bilo kada je snimano. Želimo da izaberemo najkvalitetnije pevače iz tog vremena koji pevaju tradicionalnu pesmu svog podneblja bez obzira da li je u pitanju moravski kraj, južni ili Vojvodina jer svako geografsko područje ima svoj melos i ritam. Tako smo se ovaj put odlučili da predstavimo Predraga Živkovića Tozovca – istakao je jedan od organizatora ovog programa i predsednik vukovarske Prosvjete Milenko Živković.

Veći interes publike za narodnu muziku, a uz kompilaciju vinila i žive muzike, naterao je organizatora da razmišlja i o sledećim programima, odnosno predstavljanju drugih izvođača.

– Imamo već sada desetak programa posvećenih pevačima narodne muzike. Sledeći koji je na redu jeste 27. aprila kada ćemo veče posvetiti Miroslavu Iliću, a i u ovom programu imaćemo jednog narodnog pevača sa našeg prostora koji će pevati Ilićeve pesme, a to je Milisav Petković sa svojim orkestrom. Na taj način i publika može da uoči koliko je vinil blizu živom pevanju. Takođe, do godišnjih odmora planiramo da realizujemo program posvećen Bori Spužiću Kvaki, Lepi Lukić i drugima – naglasio je Živković.

Tozovac u izvođenju Lalića

Ovo je bio treći program posvećen narodnoj muzici, a rok večeri je do sad bilo oko 15 programa srpske, jugoslovenske i rok scene. I dok je na retkim programima rok muzike bila i živa svirka, narodnu prate izvođači sa našeg prostora, a Tozovca je svojim pevanjem predstavio Branko Marinković Lalić uz muzičku pratnju Siniše Agića i Radenka Đorđevića.

– Pre svega moram da kažem da je Tozovac jedinstven pevač i da prosto ne znaš šta da izabereš od njegovih pesama. On je bio specifičan pevač i uvek se šalim kada kažem da on i kada peva „pioniri maleni“ on to izvede na svoj način, sa svojim specifičnim glasom i tehnikom pevanja. Ukratko, on je bard naše narodne muzike, izgradio je svoj stil koji je neprevaziđen. Teško ga je upoređivati sa nekim i pričati ko je od tadašnjih pevača bio bolji. Nažalost, ti pevači nisu imali sale, velike arene, takvu tehniku kakva je danas, ali po meni njegova generacija je najbolja generacija pevača koje smo imali – rekao je Marinković uz naglasak da je imao priliku u nekoliko navrata i uživo slušati Tozovca, a prvi put još dok je bio dečak na jednom koncertu u Borovu.

– Kao dečak sa 13-14 godina sećam se da je on pevao u starom domu kulture. Bio je tada početnik i sećam se da je pevao tada Safetovu pesmu. On je već tada bio poseban, u njemu se kasnije videlo da ima različite talente, ne samo da je bio pevač, nego i harmonikaš, tekstopisac, šoumen, jednostavno čudo od čoveka – zaključuje Marinković.

Na ovom programu publika je imala priliku da čuje dvadesetak pesama čuvenog srpskog pevača, najpre sa audio zapisa sa gramofonskih ploča, a potom i u živom izvođenju pomenutog Branka Marinkovića Lalića.