Tradicija plivanja za Časni krst u Trpinji

Bogojavljensko plivanje za Časni krst održano je, tradicionalno, i ove godine na Bogojavljenje 19. januara na sportsko-rekreativnom centru Panjik.

Maja Milanović 19.01.2024.

Bogojavljensko plivanje održano je danas u Trpinji, a u ime pravoslavne vere i Hristovog krštenja plivalo je 62 plivača, dok je prvi do Časnog krsta ove godine doplivao dvanaestogodišnji Igor Savić iz Trpinje.

- Ovo mi je prvi put da plivam za Časni krst i za mene to predstavlja ljubav prema Bogu i veri. Bilo je jako hladno, ali mi je bilo drago kada sam prvi doplivao. Planiram plivati i sledeće godine – izjavio je ovogodišnji najbrži učesnik Igor Savić.

Na praznik kada pravoslavni vernici obeležavaju krštenje Hristovo na Panjiku se, bez obzira na nisku temperaturu i snežne pahulje koje su upotpunile ugođaj, okupila i brojna publika, a domaćini ističu kako je ovogodišnje plivanje okupilo i najveći broj plivača do sada.

- Ovo je deveta godina plivanja za Časni krst na Panjiku i danas smo imali 62 plivača. Maksimalno se trudimo da ovu tradiciju prenesemo na omladinu i nove naraštaje. Kao što možete da vidite, dešava se da upravo oni i doplivaju prvi do krsta, što nije mala stvar, voda je jako hladna i mnogo je lakše nekom starijem da otpliva i skupi vazduh, nego nekom mlađem. Lično za mene ovo plivanje predstavlja jako puno, veru u Boga, u današnji dan, tako i u Crkvu, društvo i prijatelje. Ovo je jako veliki čin koji planiramo da dugo godina negujemo – rekao je plivač Uroš Narančić, dok njegov kolega Ljuban Vujanac dodaje kako oni plivaju više od 15 godina na različitim lokacijama.

- Mi smo čuvari srpskih pravoslavnih običaja u zimskom periodu kada je najzanimljivije. Do sada smo plivali u Sremskoj Mitrovici, Dalju, Apatinu i devet godina kod nas u Trpinji – dodao je Ljuban.

Takođe, već nekoliko godina tradiciju čuva i Mladen Radić iz Trpinje.

- Sedam ili osam godina već plivam za Časni krst i za mene to predstavlja nešto sveto i posebno, tradiciju, veru, ljubav i pravoslavlje. Prvi sam iz svoje porodice koji je počeo da pliva za Bogojavljenje, ali mlađi brat pliva sa mnom par godina – kaže Mladen.

Plivanju na Panjiku prethodila je liturgija u trpinjskom hramu Vaznesenja Gospodnjeg, nakon koje su se litijom kroz selo uputili prema jezeru sveštenici, plivači, meštani i publika čuvajući tradiciju i običaje pravoslavnih vernika širom sveta.

- Bog se javi, zaista se javi! Danas proslavljamo praznik Bogojavljenja, odnosno, sećamo se događaja kada se Gospod Isus Hristos krstio u reci Jordanu od strane Svetog Jovana Proroka Preteče i Krstitelja i kada se po jevanđeljskom opisu sam Bog Otac javio i rekao „ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji“ a sveti duh se javio u vidu goluba. Upravo u tom smislu, na današnji dan, kao što je Gospod Isus Hristos ušao u reku Jordan i mi sveštenici po hramovima vršimo veliko vodoosvećenje, odnosno, osvećujemo prirodu vode gde na jedan blagosloven način pokušavamo ljudima da približimo istinu da ako se molimo Gospodu, ako živimo u ljubavi i slozi, onda i mi možemo zaista napredovati i onda je sve blagosloveno šta nas okružuje – zaključio je trpinjski paroh Marko Šukunda.