Tradicionalni program povodom Svetog Trifuna u vukovarskoj Prosvjeti

Više godina za redom vukovarska Prosvjeta organizuje niz programa koji su datumski vezani kako za duhovne tako i svetovne praznike.

Srđan Sekulić 17.02.2023.
Sveti Trifun Ružička

Jedan od datuma koji se obeležava u vukovarskom pododboru SKD Prosvjeta je i 14. februar, odnosno dan kada se po pravoslavnom kalendaru proslavlja Sveti Trifun, zaštitnik vinograda i vinogradara. Članovi vukovarske Prosvjete sa svojim saradnicima i ovaj put su pripremili kolažni program u Ružičkinoj kući u Vukovaru.

- Sa ovim programom nastavljamo tradiciju, to nam je osnovna namera, to nam je program kojeg pripremamo dugo, ovde u prostoru koji je funkcionalan, prostoru koji pruža široke mogućnosti za nastup naših mladih folkloraša kojih je na ovom programu bio priličan broj. Slogan ovoga programa je da ne možemo puno napraviti sami, ali možemo puno toga zajedno zato smo odlučili da upravo damo priliku i šansu i drugima da se predstave na ovom programu – istakao je predsednik SKD Prosvjeta pododbor Vukovar Milenko Živković.

U najvećem delu programa nastupala su deca, u različitim sekcijama i različitim izdanjima, od folklora, preko pevanja do glume.

- Moji polaznici vole uglavnom dramske tekstove, međutim nisu svi programi prikladni za neki dramski skeč, igrokaz, a ovaj put smo se dogovorili i napisala sam jedan kraći tekst o školi tako da su oni to večeras i odglumili. Radi se o deci od prvog do osmog razreda i podeljeni su u dve grupe, nižu i višu, a danas zajedno učestvuju, odnosno tekst je prilagođen i mlađoj i starijoj grupi – naglasila je voditeljka dramske grupe pri sekciji vukovarske Prosvjete u Borovu naselju Jelica Lipovac Dudaš.

- Večeras se predstavila i najmlađa folklorna grupa KUD-a Sloga iz Vukovara sa spletom dečijih igara koji sam napravio za ovu priliku. Radi se o koreografiji spojenoj od dečijih igara koje su primerene njihovom uzrastu, a ova grupa je uzrasta do drugog razreda osnovne škole – kaže koreograf KUD-a Sloga iz Vukovara Zoran Novoselac.

Od Tome do Dana žena

Vukovarska Prosvjeta je aktivna u organizaciji različitih programskih sadržaja, a mnogi od njih uslediće i u narednom periodu.

- Nakon proslave Svetog Trifuna uslediće naš program Skup audiofila u večeri vinila koji ćemo ovaj put da posvetimo Tomi Zdravkoviću, a ovaj program će voditi vođa naše tamburaške sekcije Predrag Jergić. Nakon ovoga uslediće i program povodom Dana žena 8. marta, takođe u ovom prostoru Ružičkine kuće, program kojeg organizujemo duži niz godina – rekao je Živković.

Na programu povodom Svetog Trifuna nastupili su dečija folklorna sekcija KUD-a Sloga iz Vukovara, dečija grupa Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor, folklorna i dramska grupa Prosvjetine sekcije koja deluje u Borovu naselju, pevačka grupa Koreni iz Borova i tamburaški orkestar Vučedolski zvuci sa vokalnim solistima Milisavom Petkovićem i Živojinom Jergićem.