Trap strelci se takmičili u Boboti

U organizaciji Zajedničkog veća opština Vukovar u nedelju 17. septembra održan je četvrti Kup u gađanju glinenih golubova.

Trap Bobota

Zajedničko veće opština svojim radom pokušava da pokrije različite sportske segmente na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije, pa je tako pre četiri godine došlo na ideju da organizuje takmičenje u gađanju glinenih golubova. Četvrto po redu trap takmičenje održano je u nedelju 17. septembra u Boboti, gde je domaćin bilo Lovačko društvo Soko Bobota.

– Naše lovačko društvo postoji od 1920. godine i nikada nije prekidalo svoj rad, čak ni u najtežim vremenima. Trenutno imamo 35 članova, nisu svi iz Bobote, prihvatili smo i naše prijatelje iz okolnih mesta. Imamo pretežno sitne divljači, kao što su fazan, zec i prepelica, predatore savesno uklanjamo i dosta dobro funkcionišemo. Što se tiče finansijske situacije, kao i sva društva u okruženju, bude nekada manjih problema, ali kada sve sagledamo, dobro je – rekao nam je predsednik Lovačkog društva Soko Bobota Branimir Gagulić.

Cilj ovog sportskog i lovačkog okupljanja jeste da se ova sportska disciplina razvija i da se pruži pomoć i podrška radu lovačkih društava.

– Sva lovačka društva na našem području su dobro organizovana. Važno je istaknuti da je to na dobrovoljnoj osnovi i ljudi koji brinu o životinjskom fondu brinu i o uređenju prerodne sredine. Međutim, ima niz problema sa kojima se društva susreću, kao što su finansijski ili problem krčenja kanala sa kojima se, mislim, sva društva bore jer se tim uništava i sam životinjski fond. Sve u svemu, naša lovačka društva to dosta dobro pokrivaju, odnosno, maksimalno se trude da se izbore sa svim problemima sa kojima se suočavaju – kaže ispred organizatora predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić.

Takmičenje je okupilo 10 ekipa koje su se takmičile u nekoliko kategorija, odnosno ekipno, pojedinačno i fer plej. Prvo mesto u ekipnom delu zauzela je ekipa iz Gaboša, drugi je bio Trap klub Verac, a treći domaća ekipa Bobota 1. Kao pojedinac iz ekipe istakao se Radovan Bošnjak kao prvoplasirani, drugi je Slobodan Stanisavljević i treći Dragan Okovački.

Da je trap pucanje usko povezano sa ljubavlju koja se gaji prema lovu, rekao nam je i jedan od starijih članova Lovačkog društva Soko Bobota, nekadašnji predsednik pomenutog društva Miroslav Nedić koji je punih 50 godina lovac.

– Lov je tradicija u našoj kući. Pradeda, deda i otac su mi bili lovci, tako da sam i ja nastavio. Kada sam tek počeo da lovim zvanični lov je bio nedeljom, ali se svaki dan išlo u šumu, lovili smo zečeve i fazane. Bilo je više lovaca i puno više divljači. Danas je sve drugačije. Za 15 dana u našem lovištu neće biti kukuruza, ostaće čista zemlja. Kako selo nestaje, tako i lovci nestaju, sve ih manje nasleđuje ljubav prema lovu – kaže nam Nedić.

Pre samog početka takmičenja, ovo okupljanje uveličali su i folkloraši kulturno-umetničkog društva Đoko Patković iz Bobote koji su se predstavili svojom koreografijom, dok su na kraju druženja predsednik ZVO-a Dejan Drakulić i predsednik Odbora za kulturu i sport Veljko Maksić pobednicima uručili pehare i priznanja, a sledeće takmičenje u gađanju glinenih golubova očekuje se u Bršadinu.